Omikron soj na putu da postane dominantan u Kopenhagenu već ove nedelje 1Foto: EPA-EFE/ Olafur Steinar Rye Gestsson

Danska očekuje da će omikron soj korona virusa postati dominantan u njenom glavnom gradu Kopenhagenu ove nedelje, javile su danas zdravstvene vlasti te zemlje koje su ubrzale vakcinaciju da bi zakočile brzo širenje zaraze.

Prema danskoj Upravi za kontrolu infektivnih bolesti (SSI) omikron će postati dominantan soj u regionu glavnog grada Kopenhagena već ove nedelje.

Brzina širenja tog soja je zapanjujuća, samo dve nedelje od kada je zabeležen prvi slučaj u Danskoj.

Večeras je zabeleženo 3.437 slučajeva omikrona, odnosno dodatnih 966 slučajeva u odnosu na prethodna 24 časa.

Ukupan broj dnevnih novozaraženih kovidom-19, svih sojeva, dostigao je novi rekord od 7.799 u poslednja 24 časa i očekuje se da će brzo preći 10.000 dnevno.

U odnosu na nedelju dana ranije broj infekcija je takođe na najvišem nivou, 46.189 slučajeva što je 50 odsto više nego prethodne nedelje, pokazuju podaci danskih zdravstvenih vlasti.

Ranije danas vlasti su objavile ubrzavanje vakcinacije buster dozama antikovid vakcina za sve starije od 40 godina. Razmak između druge i treće doze smanjen je na četiri i po meseca u odnosu na šest koliko je bilo potrebno do sada.

„Smanjujući razmak za buster doze možemo da uđemo u zimu sa boljom zaštitom za osobe koje imaju pojačan rizik od ozbiljnog obolevanja i da povećamo imunitet populacije“, rekao je direktor uprave za javno zdravlje Seren Brostrem.

Omikron soj se izgleda širi brže od delta soja, izaziva slabije simptome i smanjuje efikasnost vakcina, saopštila je u nedelju svetska zdravstvena organizacija navodeći da su ti podaci i dalje vrlo parcijalni.

Zbog porasta broja slučajeva zaraze Danska je ponovo prošle nedelje uvela nove restrikcije sa zatvaranjem škola, redukcijom noćnog života i uputstvima za rad na daljinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari