tel aviv aerodromfoto EPA-EFE/ABIR SULTAN

Prvi slučajevi zaraze novom varijantom virusa korona nazvanom Omikron pojavljuju se u sve više zemalja širom sveta, uključujući Nemačku, Češku, Holandiju, Veliku Britaniju, Austriju, Izrael i Australiju.

Takođe, sve više zemalja uvodi dodatne mere kao i zabrane putovanja iz Južne Afrike gde je otkrivena nova varijanta virusa koju je Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala kao “zabrinjavajuću”.

Prvih nekoliko slučajeva u Nemačkoj i Češkoj se istražuje, dok su vlasti u Holandiji saopštile da je prisustvo novog soja potvrđeno kod 13 osoba, dok se očekuju rezultati testova za preostale od 61 putnika pristiglih u Amsterdam iz Johanesburga i Kejp Tauna, koji su imali pozitivne testove na kovid 19.

Holandska vlada je najavila da će tokom najmanje tri naredne nedelje ugostiteljski i kulturni objekti kao što su kafići, muzeji i bioskopi će biti zatvarani u 17 časova.

Britanski premijer Boris Džonson najavio je da će svi putnici koji stignu u Veliku Britaniju morati da rade PCR test na kraju drugog dana po dolasku i da budu u samoizolaciji dok ne dobiju rezultate testiranja.

Sve osobe koje su bile u kontaktu sa onima za koje se sumnja da su zaraženi Omikron sojem moraju u samoizolaciju na 10 dana, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne.

Nošenje maski će ponovo biti obavezno u prodavnicama i u javnom prevozu. Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid rekao je da se od danas još četiri afričke zemlje nalaze na vladinoj “crvenoj” listi zabrane letova.

Nemačke vlasti veruju da je novi soj virusa stigao u saveznu državu Hesen preko jednog putnika koji se vratio iz Južne Afrike.

“Nekoliko mutacija tipičnih za Omikron pronađeno je u jednom putniku koji je došao iz Južne Afrike”, napisao je na Tviteru Kaj Kloze, ministar za socijalna pitanja u Hesenu, gde se nalazi međunarodni aerodrom u Frankfurtu.

Izraelske vlasti su zabranile ulazak stranaca u zemlju u nadi da će usporiti širenje novog soja virusa i saopštile da će se ponovo početi da koriste kontroverznu tehnologiju da se uđe u trag zaraženima.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da se na crvenu listu stavlja 50 afričkih zemalja i uvodi se obavezan karantin za sve Izraelce koji se vraćaju iz inostranstva, te da je ulazak stranaca zabranjen osim u slučajevima koje odobri specijalni odbor, prenele su agencije.

Vakcinisani izraelski građani moraće da se podvrgnu PCR testu i da se samoizoluju na tri dana, a ako nisu vakcinisani onda se ta mera produžava na sedam dana, navodi se u saopštenju.

U subotu je novi soj otkriven kod putnika koji se vratio iz Malavija i trenutno se istražuje sedam drugih sumnjivih slučajeva, uključujući troje vakcinisanih. Svi su stavljeni u izolaciju.

Australijske vlasti objavile su juče da su potvrdile prisustvo Omikron soja kod dva putnika iz južne Afrike koji su letom Katar ervejza preko Dohe doputovali u Sidnej.

“Dva pozitivna slučaja koja su asimptomatična, izolovana su u odvojenim sobama. Te dve osobe potpuno su vakcinisane”, navela je zdravstvena uprava Australije.

Još 12 putnika iz južne Afrike koji su leteli tim avionom sada su u karantinu iako se kod njih nije pokazao pozitivan test na kovid. Oko 260 putnika i članova posade na tom letu takođe su pozvani da se izoluju.

Doktor Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, kaže da “ne bi bio iznenađen” ako Omikron varijanta bude otkrivena u Sjedinjenim Državama.

Govoreći za En-Bi-Si njuz tudej, glavni vladin savetnik je potvrdio da za sada još nije potvrđeno prisustvo novog soja.

“Nismo ga još uvek otkrili, ali kada imate virus koji pokazuje takav stepen prenosivosti i u mnogim zemljama već postoje slučajevi povezani sa putovanjima, gotovo je izvesno da će se on proširiti svuda”, dodaje Fauči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari