Fotografije: STARSPORT i Olimpijski komitet Srbije

Orban je rekao da Centralnoevropski univerzitet „vara“, jer je u prednosti nad mađarskim univerzitetima, pošto se njegove diplome prihvataju i u Mađarskoj i u SAD.

To nije fer prema mađarskim univerzitetima. Postoji konkurencija i ne može se objasniti zašto bi sopstvene univerzitete stavljali u negativan položaj, dok obezbeđujemo nepoštenu prednost stranom univerzitetu, izjavio je Orban.

Rektor Centralnoevropskog univerziteta, osnovanog 1991. godine, Majkl Injatijef rekao je da će ta institucija nastaviti rad, uprkos predlogu zakona kojim se utvrđuju novi uslovi za rad stranih univerziteta u Mađarskoj.

Tvrdi se da je taj zakon direktno usmeren protiv Centralnoevropskog univerziteta, javlja AP.

Među 28 stranih univerziteta u Mađarskoj, samo Centralnoevropski ne bi ispunio uslov da ima nastavne prostorije i studentski dom u svojoj matičnoj državi.

Univerzitet mora da poštuje zakon. Mađarska je zemlja koja uvek podržava učenje, ali ne toleriše varanje, izjavio je Orban.

Centralnoevropski univerzitet je saopštio da, za razliku od Orbanovih tvrdnji, nijedan mađarski zakon ne zahteva od univerziteta da rade u svojim matičnim državama kako bi mogli da funkcionišu u Mađarskoj.

Zakoniti smo partneri u mađarskom visokom obrazovanju 25 godina i svaka drugačija tvrdnja je laž, poručeno je iz Centralnoevropskog univerziteta.

Na pitanje da li će Centralnoevropski univerzitet raditi u Mađarskoj za šest meseci ili godinu dana, Orban je odgovorio da „to zavisi od pregovora i sporazuma između američke i mađarske vlade“.

Orban je vrlo kritičan prema nekim nevladinim organizacijama koje podržava Soroševa Fondacija za otvoreno društvo. Prema Orbanovim rečima, Transparensi Internešenel i Helsinški komitet u Mađarskoj su „strani agenti“ angažovani u aktivnostima protiv mađarskih interesa, kao što je obezbeđivanje pravne pomoći azilantima.