svetska centralna kuhinja ukrajinaFoto: EPA-EFE/DAREK DELMANOWICZ

Hose Andres, osnivač Svetske centralne kuhinje koja je poslužila preko 130 miliona obroka u Ukrajini od početka ruske invazije u februaru, pozvao je na bolju koordinaciju u naporima za nabavku hrane u zemlji pred zimu za koju se najavljuje da će biti “brutalna”.

“Donacija je sve manje dok se rat stalno produžava, što znači da će Svetska centralna kuhinja, koja obzebeđuje kratkoročnu hitnu pomoć, biti prinuđena da obustavi operacije baš u doba kada će hladno vreme dodatno pogoršati probleme sa kojima se suočavaju milioni raseljenih Ukrajinaca”, upozorava Andres.

Andres, čiji je rad hvalio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom jučerašnjeg televizijskog obraćanja javnosti koje se inače fukusira na bojno polje i diplomatiju, će ovog meseca posetiti neke od 7.500 lokacija za distribuciju u Ukrajini kako bi privukao podršku za nastavak pomoći u hrani za ovu zemlju.

“Novac će pre ili kasnije početi da ponestaje i zato pozivam sve zemlje koje žele da pruže podršku Ukrajini i poručujem im da moramo da budemo jedinstveni u ovome”, izjavio je Andres za Rojters dok je bio u distributivnom centru u Irpinu, gradu u blizini Kijeva.

“Ako budemo radili zajedničkim snagama moći ćemo da udvostručimo napore da pomognemo Ukrajini, naročito dok dolazi zima”, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.