Osnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž uložio žalbu na odluku o izručenju u SAD 1Foto: EPA /FACUNDO ARRIZABALAGA

Osnivač WikiLeaksa Džulijan Asanž apelovao je na Visoki sud u Londonu da blokira njegovo izručenje Sjedinjenim Državama, rekao je u petak njegov brat.

Američke vlasti traže 50-godišnjeg Asanža po 18 tačaka optužnice, uključujući špijunažu, u vezi sa objavljivanjem Vikiliksa ogromne količine poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša, za koje Vašington kaže da ugrožava živote.

Prošlog meseca, ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Priti Patel odobrila je njegovo izručenje SAD. Njena kancelarija saopštila je da su britanski sudovi presudili da Asanžovo izručenje nije nespojivo sa njegovim ljudskim pravima i da će prema njemu biti postupano u skladu sa tim.

Asanžov pravni tim uložio je žalbu na odluku Višem sudu, potvrdio je njegov brat Gabrijel Šipton. Sud mora da odobri žalbu, ali će se sudski spor verovatno odugovlačiti mesecima.

„Takođe pozivamo australijsku vladu da odmah interveniše u slučaju kako bi se okončala ova noćna mora“, rekao je Šipton Rojtersu, pošto je Džulijan rođen u Australiji.

Sjedinjene Države traže Asanža zbog objavljivanja poverljivih vojnih dokumenata i diplomatskih depeša i suočava se sa 18 tačaka optužnice, uključujući špijunažu.

Njegov Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada diplomatskih dokumenata i dosijea koji otkrivaju ratne zločine koje su počinile američke trupe tokom vojnih operacija u Avganistanu i Iraku.

Sjedinjene Američke Države kažu da je curenje podataka prekršilo zakon i ugrozilo živote, dok Asanž smatra da je slučaj politički motivisan.

Asanž, koji negira da je počinio bilo kakav zločin, nalazi se u londonskom zatvoru Belmarš od 2019. godine. Uhapšen je nakon što je izbačen iz ekvadorske ambasade u Londonu zbog kršenja uslova za kauciju.

On je ušao u ambasadu 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde se suočio sa optužbama za seksualni napad, što je on negirao. Optužbe protiv njega u Švedskoj su od tada povučene.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu, koja mu je dodelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je predsednik Ekvadora Lenin Moreno u aprilu 2019. na Tviteru objavio da je Ekvador doneo „suverenu odluku da povuče azil“, britanska policija je uhapsila osnivača Vikiliksa.

Ako mu se sudi u Sjedinjenim Državama, Asanž bi mogao da se suoči sa do 175 godina zatvora zbog pribavljanja i objavljivanja tajnih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.