"Ostaćemo ujedinjeni da se suprotstavimo brutalnosti Rusije u Ukrajini": Bajden i Makron pokazali slaganje uprkos sporovima 1Foto: FoNet/AP

Džo Bajden i Emanuel Makron istakli su danas svoje dobro slaganje i ličnu bliskost i obavezali se da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno i „koordinisati“ svoj odgovor prema Kini, kao i da će savladati svoje razlike, tokom posete francuskog predsednika SAD.

„Ostaćemo ujedinjeni da se suprotstavimo brutalnosti“ Rusije u Ukrajini, rekao je američki predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim francuskim kolegom koji je rekao „Hoćemo da uspemo zajedno, ne jedan protiv drugog“.

Dva predsednika su se obavezala da će Ukrajini pružiti političku, bezbednosnu, humanitarnu i ekonomsku pomoć koliko god dugo bude potrebno, uključujući i jačanje protivvazdušne odbrane Ukrajine, navodi se u zajedničom saopštenju izdatom posle njihovog sastanka od više od jednog sata u Ovalnoj kancelariji Bele kuće.

Kada je reč o Kini oni su se obavezali da koordinišu odgovor svojih zemalja na izazove koje Kina postavlja, posebno oko ljudskih prava i da rade zajedno sa Kinom na važnim svetskim pitanjima kao što su klimatske promene.

Oni su takodje izrazili želju da ojačaju partnerstvo izmedju SAD i EU na pitanjima čiste energije i klime i da rade na tome da se „sinhronizuju“ pristupe po pitanju zelene industrije, posle frikcija oko subvencija koje su SAD dale za proizvode „Made in USA“. Makron je osudio te mere kao „super agresivne“ za evropske firme.

Dva zvaničnika su prethodno ponovo potvrdila solidnost saveza izmedju SAD i Francuske.

„SAD ne mogu da traže boljeg partnera sa kojim će da rade od Francuske“, rekao je Bajden u dvorištu Bele kuće.

„Naša zajednička sudbina je da zajedno odgovoramo“ na svetske izazove, rekao je francuski predsednik. „Naše dve države su sestre u borbi za slobodu“ dodao je on.

Susret je organizovan uz veliku pompu, intoniranje nacinalnih himni, ispajivanje počasnih plotuna. Makron i njegova supruga Brižit primljeni su raskošno tokom ove državne posete, pažljivo organizovane da pokaže dobro slaganje dve zemlje.

To je prvi posetilac kome je Bajden priredio takav doček od kako je došao u Belu kuću u januaru 2021.

Jedan od tema neslaganja koja su se pojavila izmedju dve zemlje je bio Bajdenov plan za oživljavanje industrije, izglasan je Zakon o smanjenju inflacije, veliki program ulaganja koji je zabrinuo Evropljane. Ali danas Bajden je rekao da otvaranje radnih mesta neće biti na uštrb Evrope.

„Vi ćete možda rešiti svoj problem ali ćete pogoršati moj“, rekao je Makron članovima američkog Kongresa, i naglasio da Francuska tkodje mora da podrži srednju klasu i radna mesta.On je rekao da mora da postoji koordinacija izmedju zemalja.

Makron treba takodje danas da ode u Stejt departnemt na ručak gde će biti prisutna potpresednica SAD Kamala Haris a večeras se njemu i njegovoj supruzi priredjuje gala večera u Beloj kuči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.