Otkazana sednica Predstavničkog doma parlamenta BiH zbog nedolaska srpskih poslanika 1Foto: Dejana Majstorović

Sednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine otkazana je danas zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske, koji su zbog donošenja zakona o negiranju genocida odlučili da ne učestvuju u radu institucija BiH.

Predrag Kojović iz Naše stranke izjavio je posle proširene sednice Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH da je doneta odluka da se sednica otkaže.

„Nova sednica će biti zakazana početkom septembra. Ustav BiH predviđa ovakve situacije i sadrži celi skup odredbi pod nazivom – obavezujuće učestvovanje, koje bi omogućilo održavanje sednice ukoliko je većina prisutna“, naveo je on.

Dodao je da je odluka Kolegija političkog, a ne poslovničkog karaktera „kako bi se dalo vreme da se prevaziđu krize koje su izazvale stranke iz RS“.

Posle jučerašnjeg sastanka predsednika parlamentarnih stranaka iz RS doneta je odluka da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH – Predsedništva BiH, parlamenta BiH i Saveta ministara.

Zbog odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja gencida, zaključeno je da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH, već da za sada neće učestvovati u njihovom radu, jer smatraju da za to nemaju uslove.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.