Otkrivena namera napadača na Kongres da ubije Nensi Pelosi 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Dokument otkrio nameru jednog od napadača da ubije predsednicu Predstavničkog doma metkom u glavu u TV prenosu uživo.

Dokument koji se odnosi na savezne istrage u vezoi sa napadom na američki Kongres otkrio je nameru jednog od napadača da ubije predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi metkom u glavu u TV prenosu uživo, prenosi Al Jazeera.

“Prošetaću ulicama Vašingtona i vikati ‘Bog je najveći’”, rekao je optuženi Klivlend Grover Meredit, prema podacima iz istrage do kojih je došao dopisnik Njujork Tajmsa  Šejmus Hjuz.

Prema dokumentu koji se odnosi na istragu, Meredit je odseo u hotelu u Vašingtonu, a u njegovoj prikolici su pronađeni pištolj Glock kalibra devet milimetara, puška Tavor X95 i municija.

U dokumentu se dodaje da je prilikom istrage utvrđeno da optuženi Meredit nema dozvolu za nošenje vatrenog oružja.

‘Unutrašnji terorizam’

Prema saopštenju američkog Ministarstva pravosuđa, optuženo je 13 osoba zbog nedavnog napada na Kongres, uključujući Meredita, koji se tereti za pretnje smrću upućene Nenci Pelosi, bez otkrivanja bilo kakvih drugih detalja.

Korisnici društvene mreže Twitter izrazili su protivljenje tim događajima u reakcijama na objavu dokumenta, a neki su to videli kao pokušaj ubistva i unutrašnji terorizam te su zahtevali suđenje.

U nekim tvitovima su iznesene osude zbog podrške koju su pojedini pružali odlazećem predsedniku Donaldu Trampu do sada, s pozivima potpredsedniku Majku Pensu da odmah interveniše kako bi se Tramp uklonio sa dužnosti i kako bi se i on izveo pred sud.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.