Otpuštanje ukrajinskih funkcionera: "Problem je sam Zelenski, a ne njegovi prijatelji" 1EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Usred rata ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpušta vodeće bezbednosne funkcionere. Svojim javnim negdovanjem prikriva pravi problem: nedostatak reformi, smatra Ojgen Tajze.

Smena šefa obaveštajne službe SBU Ivana Bakanova i generalnog tužioca Irine Venediktove predstavlja ne baš mali politički zemljotres za Ukrajinu. U jeku rata, kada se od vlade obično očekuje maksimalna konsolidacija, takav potez liči na javno kažnjavanje najbližih saradnika.

U svojoj video poruci u nedelju, predsednik je prvobitno govorio o suspenziji i samo je kritikovao činjenicu da je u obe državne agencije previše funkionera i službenika sa istoka i juga zemlje – pobeglo nakon što su te regione zauzele ruske trupe.

Da li je moguće da je rat naterao predsednika da preispita svoj stav nakon što se u početku u velikoj meri okružio prijateljima i bivšim poslovnim partnerima? Ne bi se reklo. Jer njegov obračun samo na prvi pogled deluje odlučno.

U početku se govorilo samo o suspenziji, a ne o razrešenju sa dužnosti. Kako je saopšteno iz predsedničke kancelarije, oni žele da istraže slučajeve veleizdaje u obe agencije. Ali onda su stvari odjednom počele brzo da se dešavaju: na zahtev Zelenskog parlament je u utorak razrešio dužnosti Bakanova i Venediktovu. O istrazi više nije bilo reči.

Predsednikova neodlučnost u ovom neobičnom pokeru sa važnim osobljem ostavlja utisak – da je bivši komičar, koji je posle ruske invazije na njegovu zemlju nadmašio sam sebe i pred očima sveta postao hrabar vođa ponosne nacije – iznenada sam sebe pretvorio u patuljka. I to u tretnutku kada je trebalo da preuzme odgovornost za neuspehe svojih bliskih saradnika.

Veleizdaja generala

Slučajevi veleizdaje ili dezerterstva u organima bezbednosti postali su poznati u prvim nedeljama rata. Međutim, predsedniku su bili potrebni meseci da na to javno reaguje. Na primer, čoveku se diže kosa na glavi od slučaja generala SBU Andrija Naumova, koji je pobegao u inostranstvo 23. februara, tačno dan pre ruske invazije.

Naumov je bio desna ruka Bakanova u SBU. U roku od nekoliko meseci, Bakanov je učinio Naumova generalom tajne službe. Kao šef Odeljenja unutrašnje bezbednosti, Bakanovljev štićenik je zapravo morao da otkriva slučajeve korupcije u SBU ili da uđe u trag krticama. Samo njegovo bekstvo bilo je dovoljan razlog za smenu Bakanova.

Međutim, pravi problem nije Bakanov, već Zelenski koji ga je postavio za šefa SBU. Bakanov je intimni prijatelj predsednika – znaju se od malih nogu, kasnije su zajedno studirali i postali poslovni partneri u šou biznisu. Jedini razlog da ga postavi na čelo tajne službe je žeđ Zelenskog za vlašću, želja da neko njemu blizak lično kontroliše SBU. Umesto da prizna da je imenovanje bilo greška, predsednik je sa suspenzijom prvo pokušao da skrene pažnju.

Činjenica je – obojica su odgovorni za to da unutršanja tajna služba, koja nikada nije imala naročito dobru reputaciju u Ukrajini, nije bila očišćena pre ruskog napada. I to da tamo još uvek postoji korupcija, a sada i veleizdaja.

Neodlučnost po ovom pitanju ostavlja mesta sumnji da je predsednik uopšte svestan sopstvenih grešaka. Postavljati nekoga na važno mesto u bezbednosnom aparatu samo zato što ga poznaješ ceo život – nije bila dobra ideja, piše DW.

Nema više odlaganja reformi

Mnogo toga sugeriše da ova otpuštanja imaju veze sa informacijama zapadnih partnera. U svom govoru u nedelju, predsednik ne samo da je kritikovao Bakanova i Venediktovu, već je pozvao i da se što pre izabere tužilac za borbu protiv korupcije.

Ambasadori G7 u Ukrajini su više puta kritikovali činjenicu da odgovorna izborna komisija ne reaguje već skoro dve godine. Predsednik je do sada ignorisao ove zahteve. Baš kao i kritike na nedostatak političke volje da se dovrši troma reforma naduvane tajne službe, koju muče korupcionaški skandali.

Ali, Zelenski više ne može da ignoriše kritike zapadnih partnera kao i pre rata. Bez novca i oružja iz EU i SAD, Ukrajina bi odavno bankrotirala i teško bi mogla da izdržava ruski napad. Sada će reforme koje su hitno potrebne za jačanje ukrajinske državnosti morati da budu završene usred rata. Za to su potrebni najbolji profesionalci, a ne predsednikovi prijatelji iz detinjstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.