Ovacije za Zelenskog u EP: Odbranimo se od najveće antievropske sile na svetu! 1foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Brisel gde se sastao sa liderima zemalja EU.

Kada se pojavio u Evropskom parlamentu, dobio je veliki aplauz.

U obraćanju okupljenima u EP, Zelenski im je zahvalio što su toliko pažnje posvetili Ukrajini i „velikoj borbi za Evropu“.

„Poštovani predstavnici, dragi lideri Evrope, vi ste ovde kao vođe Evrope i predstavnici građana. Sve ovo pokazuje šta savremena Evropa daje svetu – evropski način života, evropska pravila. To je način života u kojem je svako od nas bitan, u kojem vlada zakon, u kojem su ljudi ujedinjeni“, rekao je on.

„Svi Ukrajinci, svi mi delimo zajedničku evropsku istoriju. Pokušali su da nas unište. Zašto? Oni žele da unište evropski način života i mi to nećemo dozvoliti. Ruski napad na Ukrajinu nije samo osvajanje teritorije dela Evrope, ne, reč je o diktatoru koji ima ogromne količine naoružanja. Kremlj namerno i cinično pokušava da uništi naše vrednosti. Branimo se od najveće antievropske sile na svetu, mi Ukrajinci uz vašu pomoć. Hvala vam što nam pomažete“, rekao je on i ponovo dobio veliki aplauz.

„Ovaj aplauz ne ide meni, hvala vam na tome, svima koji podržavaju Ukrajinu – hvala“, rekao je on.

On je takođe zahvalio svima koji protestuju protiv rata, koji ne veruju lažnim informacijama koje dolaze iz Rusije i svima koji snabdevaju Ukrajinu oružjem.

„Bez vaše pomoći ne bismo uspeli u ovom ratu“, kaže on.

Turneja po Evropi

Podsetimo, ukrajinski predsednik je turneju po Evropi započeo posetom Britaniji i Francuskoj. Ovo mu je tek drugo putovanje u inostranstvo od početka ruske invazije pre skoro godinu dana.

On je u sredu uveče stigao u Pariz, drugu stanicu svoje nenajavljene evropske turneje, gde se sastao sa francuskim predsednikom i nemačkom kancelarkom, koji su mu obećali dalju podršku.

Pre Pariza, Zelenski je bio u Londonu, odakle je uputio poziv saveznicima da mu pošalju borbene avione kako bi savladao Rusiju.

Isti poziv poslao je i iz Pariza. „Što pre Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što pre dobije avione, pre će se završiti ruska agresija i mir u Evropi može biti obnovljen“, rekao je on, prenosi N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.