Foto: EPA/ OLIVIER HOSLET

General Pavel, šef Vojnog komiteta NATO-a, rekao je u intervjuu za Asošijeted pres u subotu da je NATO pojačao napore za ponovno uspostavljanje komunikacije vojska-vojska sa Rusijom, kako bi se izbegle „neželjene posledice potencijalnih incidenata tokom vežbi“, prenosi Glas Amerike (VOA).

Šefovi resora odbrane zemalja članica NATO drže svoju godišnju konferenciju ove godine u glavnom gradu Albanije, Tirani, kako bi raspravljali o borbi protiv terorizma, situaciji na Zapadnom Balkanu i novoj američkoj strategiji za Avganistan. Ratne igre „Zapad 2017“, koje se ove godine pretežno organizuju u Belorusiji, traju do srede, 20. septembra i, prema izveštajima, u njima učestvuje 5.500 ruskih i 7.200 beloruskih trupa.

Uprkos uveravanjima iz Moskve da „NATO nije smatran za neprijatelja“ i da „vežbe ne ciljaju NATO“, Pavel kaže da Rusi nisu transparentni kada su činjenice o vežbi u pitanju. On kaže da bi broj trupa u vežbi – za koje Rusija tvrdi da ih je 12.700 – zapravo mogao da bude između 70.000 i 100.000.

„Sve zajedno, ono što smo videli je ozbiljna priprema za veliki rat“, rekao je on za Asošijeted pres. „Kada samo pogledamo na ono što je od vežbe predstavila Rusija, ne bi trebalo da brinemo. Ali kada pogledamo celu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije transparentna.“

Pre dve nedelje, Pavel se susreo sa šefom ruskog Generalštaba, generalom Valerijem Gerasimovom. Glavnokomandujući savezničkih snaga za Evropu, general Kurtis Skaparoti, razgovarao je telefonom sa Gerasimovom na početku vežbi. Pavel kaže da se razgovor „usmerio na transparentnost, smanjenje rizika i izbegavanje neželjenih posledica mogućih incidenata“.

„Imamo veliku koncentraciju trupa na Baltiku. Imamo veliku koncentraciju trupa u Crnom moru i potencijal za incident može biti vrlo visok zbog ljudske greške, zbog zakazivanja tehnologije“, kaže Pavel. „Moramo biti sigurni da takvi nenamerni incidenti ne eskaliraju u konflikt.“

Vojni komitet jednoglasno je ponudio savet po pitanju kako Alijansa može da izađe u susret globalnim bezbednosnim izazovima.

„Ne takmičimo se na Balkanu“

Stabilnost i bezbednost u zemljama Zapadnog Balkana je takođe razmatrana tokom konferencije. Pavel kaže da bi problemi u regionu mogli da proizađu iz radikalizma, organizovanog kriminala, zbog migracija, ekonomskih problema i „malignog uticaja Rusije“. „Mi se ne takmičimo sa Rusijom oko Zapadnog Balkana. Mi smo primarno fokusirani na to da Balkan bude stabilan i bezbedan“, rekao je general. Takođe je dodao da ne postoji plan za smanjenje trupa na Kosovu ili određivanje dužine njihovog prisustva.