Pad broja slučajeva zaraze korona virusom u Indiji 1Foto: Beta/AP/Ishant Chauhan

Prvi put u više nedelja dnevni broj novozaraženih od korona virusa u Indiji pao je ispod 300.000 nastavljajući silazni trend u zemlji koja nastoji da se izbori sa kovidom-19.

Indijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je potvrdjeno oko 280.000 novih slučajeva zaraze i 4.106 umrlih u poslednja 24 časa.

Smatra se da su oba ova brojčana podatka manja od stvarnih.

Pad broja novozaraženih, daje tračak nade u Indiji ali manjak kreveta i kiseonika u bolnicama pokazuje da kriza korona virusa još nije prošla.

Indijska država Gudžarat na zapadnoj obali sprema se za jak ciklon koji utiče na sprovodjenje mera oko korona virusa i na vakcinaciju. Ciklon Taukte već je izazvao velike poplave i očekuje se da će stići do kopna kasno danas ili rano sutra. U državi Gudžarat na dva dana je prekinuta antikovid vakcinacija zbog ciklona.

Međutim i u celoj Indiji sprovodjenje vakcinacije ide sporo. Od kada je zemlja otvorila vakcinaciju za sve odrasle ovog meseca stopa primanja doza je pala, i mnoge države navode da nemaju dovoljno zaliha vakcina. U toku proteklog meseca broj zaraženih se utrostručio a broj smrtnih slučajeva od kovida-19 se povećao šest puta dok je stopa vakcinacije pala za 40 odsto.

Južna država Karnataka prekinula je vakcinisanje osoba u starosnoj grupi od 18 do 44 godina u državnim centrima a jedan broj indijskih država pokušava direktno da nabavi vakcine iz inostranstva da bi nadoknadila nedostatak u zemlji.

Zdravstveni zvaničnici rekli su jule da će oko pet miliona doza vakcina biti poslato indijskim državama ove nedelje.

Indija ima drugi najveći broj zaraženih od korona virusa na svetu posle SAD sa više od 24 miliona potvrdjenih zaraza i 270.000 umrlih.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.