Pad kineske rakete na Zemlju očekuje se tokom noći ili ranog jutra 1Foto: EPA-EFE/MATJAZ TANCIC

Ostaci kineske rakete lansirane prošle nedelje mogli bi se da se vrate u atmosferu u nedelju oko 5.30 časova po našem vremenu, ali postoji mogućnost da se to desi i do dva sata ranije ili kasnije, saopštila je večeras organizacija „Aerospejs korporejšn“.

Kinesko ministarstvo saopštilo je u petak da će ostaci rakete sagoreti pre ulaska u atmosferu i da je malo verovatno da će prouzrokovati bilo kakvu štetu.

Poslednje projekcije ukazuju da će ostaci rakete završiti u severnom delu Atlantskog okeana.

Očekuje se da će raketa pasti između 41,5 stepeni severne i 41,5 stepeni južne geografske širine, dok se Srbija nalazi između 41,5 i 46,1 stepena severne geografske širine, prenosi Nova.rs.

U „opasnoj zoni“ su južni delovi Severne Amerike, Evrope i Azije, zatim skoro cela Južna Amerika, cela Afrika i Australija.

Kako je preneo RTS, Vojska SAD saopštila je prethodno da Američka svemirska komanda prati nekontrolisani ponovni ulaz kineske rakete, prenosi Rojters.

Prema jutrošnjim predviđanjima te organizacije ulazak se očekivao kod novozelandskog Novog ostrva, ali je, kako prenosi agencija, pad moguć bilo gde.

Iz italijanske civilne zaštite upozorili su stanovnike južnih regiona Umbrija, Lacijum, Abruco, Molize, Kampanja, Bazilikata, Apulija, Kalabrija, Sicilija i Sardinija, da u noći sa 8. na 9. maj ostanu „u zatvorenim prostorima“ jer postoji mogućnost da ostaci kineskog satelita, koji bez kontrole pada na Zemlju, završe u delovima upravo tih italijanskih regiona.

Prema rečima direktora Civilne zaštite Fabricija Kurča, koje prenosi agencija Ansa, postoji mala verovatnoća da delovi satelita, čak i ako padnu, oštete zgrade, ali se građanima za svaki stučaj savetuju da oko 2.00 9. maja ostanu iza zatvorenih vrata.

Delovi bi, prema prema proceni kineskih stručnjaka, trebalo da padnu negde u more, ali postoji i mala verovatnoća da završe tamo gde nije planirano.

Jezgro rakete visoko 30 metara rakete „long marč 5B“ lansiralo je modul „Nebeska harmonija“ u Zemljinu orbitu 29. aprila.

Zatim je „long marč 5B“ ušao u orbitu, čime je nastala mogućnost za jedan od najvećih nekontrolisanih ulazaka u atmosferu. Neki eksperti se pribojavaju da bi raketa mogla da padne u naseljeno područje.

Deo rakete, prema podacima američke vojske, kruži oko Zemlje na svakih 90 minuta brzinom od oko 27.600 kilometara na čas na visini od više od 300 kilometara.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Pad kineske rakete na Zemlju očekuje se tokom noći ili ranog jutra”

  1. Oni koji ne simpatisu Kineze „boje“ se da ce pasti na zemlju i povrediti nekoga, a cinjenica je da ce pasti raketa u more .

  2. Kinezi smirite se više aman prvo korona a sad raketa. Dosta više bre.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.