Palestinac ubijen izraelskom vatrom na granici Gaze 1Foto: Beta/AP/Khalil Hamra

Tokom protesta kraj granične ograde između pojasa Gaze i Izraela izraelskom vatrom ubijen je danas 24-godišnji Palestinac, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

Abdulah Abd al-Ael pogodjen je u stomak za vreme prvih protesta posle ozbiljne eskalacije nasilja prošlog vikenda, saopštio je portparol ministarstva a prenosi Frans pres.

Još 30 demonstranata je ranjeno, medju njima četiri maloletnika.

Organizatori protesta Marš povratka koji se održavaju jednom nedeljno, obično petkom još od kraja marta prošle godine, pozvali su danas na ujedinjeni stav protiv „sporazuma veka“, aludirajući na bliskoistočni mirovni plan predsednika SAD Donalda Trampa, naglašavajući da je važno da demonstracije budu nenasilne i da se demonstranti ne približavaju graničnoj ogradi.

Izvori bliski organizacionom komitetu su rekli izraelskim medijima da oni pokušavaju da smire duhove u sklopu primene razumevanja o prekidu vate.

Demonstracije su bile relativno uzdržane i organizatori su srečavali ljude da prilaze granici.

U četvrtak je egipatska bezbednosna delegacija doputovala u Gazu na sastanke sa zvaničnicima Hamasa, islamske ekstremističke organizacije koja vlada pojasom Gaze i drugim palestinskim frakcijama u nastavku napora da se osigura zatišje nakon sukoba koji su u ponedeljak okončani prekidom vatre.

U tim najvećim sukobima Izraela i Gaze od rata 2014. godine, ubijeni su 25 Palestinaca i četiri Izraelca. Palestinski ekstremisti su ispalili skoro 700 raketa i minobacačkih projektila na Izrael, a izraelska vojska je napala iz vazduha i kopna desetine meta u Gazi.

U zamenu za zatišje palestinska strana, izmedju ostalog, traži otvaranje zone za ribolov u Sredozemnom moru kraj Gaze, što je danas učinjeno, transfer novca iz Katara za pomoć toj osiromašenoj teritoriji i otvaranje graničnih prelaza.