Palestinski zvaničnik označio premijera Izraela nacistom nalik na Gebelsa 1Foto EPA-EFE/ABIR SULTAN / POOL

Visoki zvaničnik palestinskog Fataha Džibril Radžub označio je premijera Izraela Naftalija Beneta nacistom nalik na Gebelsa, optuživši ga da je dao naredbu da se ubije novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh koja je smrtno ranjena tokom izraelske vojne racije na Zapadnoj obali. 

„Izraelski premijer, taj Gebels, taj nacista, taj fašista rekao je juče ‘Abu Mazen (predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas) želi da ocrni naš imidž i ja stojim uz svoje vojnike’. On je dao naredbu da se ubije Abu Akleh. On snosi odgovornost“, rekao je danas Radžub, sekretar Centralnog komiteta Fataha u intervjuu uživo za Al Džaziru, uporedivši premijera Izraela sa ministrom propagande Adolfa Hitlera, Jozefom Gebelsom.

Radžub je ocenio da bi „svet trebalo da se probudi i bude u pripravnosti“.

To nije prvi put da je on uporedio postupke izraelske vlade i holokaust u Drugom svetskom ratu. Godine 2019. on je tvrdio da cilj te vlade da podseća na holokaust i Aušvic.

„U svakom gradu u Palestini, od Rafe do Dženina, postoji izraelski Aušvic za masakr Palestinaca“, rekao je tada taj palestinski zvaničnik.

Izrael je zatražio pomoć Vašingtona kako bi se Palestinska uprava ubedila da pristane na zajedničku istragu ubistva čuvene novinarke.

Izraelski zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi Palestinci mogli da unište dokaze koji možda pokazuju da je ona 11. maja ubijena vatrom palestinskih ekstremista.

Benet je izrazio očekivanje da se Palestinska uprava uzdrži od kontaminacije forenzičkih dokaza i ometanja transparentne potrage za istinom.

„Palestinska uprava sprečava svaku mogućnost da se zajednički istraži smrt i odbija čak da omogući pristup ključnim forenzičkom dokazaima potrebnim da se stigne do istine“, rekao je Benet.

Radžub je takođe uporedio rat u Ukrajini sa smrću novinarke, indirektno aludirajući na tvrdnje Rusije da se tamo bori protiv neonacista.

„Ono što se dešava u Ukrajini, vidite kako se oni (Rusija) nose s tim, dok ovde, mi imamo neonaciste koji rade te stvari“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.