Palmer: Ključ je naći rešenja koja će BiH približiti članstvu u EU 1Foto: BETA/STA/Tamino Petelinsek/DS)

Da SAD i Evropska unija imaju jasnu sliku Bosne i Hercegovine čvrsto integrisane u evroatlantske strukture, za razliku od Rusije koja ne deli tu viziju i podstiče nepoverenje, napetosti i nemire u celom regionu zapadnog Balkana, izjavio je specijalni izaslanik Stejt dipartmenta za zapadni Balkan Metju Palmer za sarajevsko Oslobođenje.

On je krajem prošle i početkom ove nedelje boravio u Bosni i Hercegovini, zajedno sa Andželinom Ajkhorst, direktorkom odeljena za zapadni Balkan pri službi za spoljne poslove EU, a u intervjuu za Oslobođenje rekao je da smatra da većina ljudi u BiH preferira politiku kakvu promovišu SAD i EU, pa sa političkim liderima BiH valja raditi kako bi se ona i realizovala.

Da podsetimo, merički izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer je u Sarajevu rekao da su zapadni zvaničnici tu da daju podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali da oni nemaju nikakva rešenja.

„I dok sam zabrinut u vezi s ambicijama koje Rusije ima prema BiH i na zapadnom Balkanu kao i šire u Evropi ostajem ipak uveren da je naša vizija za ovu regiju ta koja je opšteprihvaćena i koja će imati podršku političkih lidera“, rekao je Palmer, prenosi Hina.

On je u prethodna tri dana sa političarima iz BiH razgovarao o mogućim promenama izbornih pravila, odnosno promenama ustava koje su za to nužne.

Dogovori među političarima u BiH o tome do sada nisu doveli do konkretnih rezultata, ali Palmer je istakao kako treba biti strpljiv „jer se ništa ne zbiva preko noći“, ali i uporan u nastojanjima da se dogovor postigne tokom ove godine i spremno dočeka novi izborni ciklus planiran za 2022.

„Svi uključeni u ovaj proces moraju shvatiti da niko neće dobiti sve što želi i svi će iz ovoga izaći do određene mere razočarani“, naveo je američki diplomata podsećajući kako je to neizostavni deo kompromisa koji se mora postići.

Ključ pregovaračkog procesa je, kako je ocenio, naći rešenja koja će BiH približiti članstvu u EU.

Palmer je uveren da je to moguće ostvariti pri čemu će SAD i EU biti partneri i prijatelji, no konačna rešenja moraju doći iz same BiH kao rezultat unutrašnjeg dogovora.

Palmer je rekao i da SAD pozdravljaju dolazak Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH i planiraju sa njim blisko da sarađuju.

Dodao je kako se u Vašingtonu nadaju i kako će Šmit biti poslednji visoki predstavnik, ali će to biti moguće tek ako se ispune davno postavljeni ciljevi i uslovi, uključujući procenu da je BiH dostigla potpunu političku stabilnost.