Metju Palmer Foto. gov.me

Mi smo posvećeni dugoročnim partnerstvima, želimo Evropu koja je napredna i snažna, a Balkan je deo toga, rekao je Palmer na forumu Biti siguran koji je održan u Budvi.

Želimo da vrednosti koje mi delimo budu integrisane u vaše institucije. Nastavićemo da pružamo podršku kako bi se unapredile reforme, vladavina prava, bezbednost na granicima, kako bi se borili protiv kriminala i korupcije, naglasio je Palmer, javlja Glas Amerike.

On je ocenio da Crna Gora predvodi proces evropskih integracija u regionu, ali da “Podgorica mora da se ponovo fokusira na zatvaranje poglavlja i sprovodi ključne reforme koje će iskoreniti organizovani kriminal i unaprediti ekonomiju”.

„Brutalni napad na novinarku „Vijesti“ ovog meseca podseća nas koliko su važne medijske slobode i podseća nas na važnu ulogu koju imaju mediji i odgovornosti koje treba da imaju političari. Crna Gora treba da podstiče atmosferu okruženja u kome mediji imaju slobodu da vrše svoju ulogu“, rekao je Palmer na otvaranju 2bs foruma u Budvi.

Prema njegovim rečima, sloboda medija nije samo fraza, jer su “slobodni mediji osnova demokratije, a u tome sve institucije moraju da imaju svoju ulogu”.

Na forumu, koji je okupio više od 400 učesnika iz celog sveta, predsednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da Crna Gora neće klečati pred vratima Evropske unije.

Konsolidacija Evropske unije i proces proširenja trebalo bi da se dešavaju istovremeno, jer sve što ostaje izvan pažnje EU, a Balkan je to bio, može pre predstavljati problem Brisela, izjavio je Đukanović.

Integracija Zapadnog Balkana je isto što i stabilnost. Integracija znači povratak zemalja Zapadnog Balkana evropskom civilizacijskom putu“, naglasio je on.

Đukanović je ocenio da su “evropska i evroatlanstka perspektiva danas zamagljeniji nego s početka veka”, a kao jedan od razloga usporavanja i pada entuzijazma na Zapadnom Balkanu, Đukanović navodi predugo trajanje priče o zamoru.