Papa Franja u Japanu izrazio zabrinutost zbog nuklearne energije 1Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja izrazio je danas, posle razgovora sa žrtvama nuklearne katastrofe u Japanu, zabrinutost zbog nuklearne energije, rekavši da razvoj budućih izvora energije mora da uzme u obzir zaštitu živote sredine.

Zbog te katastrofe iz 2011. godine raseljeno je 160.000 ljudi, a gotovo devet godina kasnije više od 40.000 njih još ne može da se vrati kućama.

„Važne odluke moraju da budu donete u vezi s korišćenjem prirodnih resursa, i naročito budućih energetskih izvora“, kazao je Franja.

Papa je juče, prvog dana posete Japanu, posetio gradove Nagasaki i Hirošimu, na koje su SAD bacile atomske bombe na kraju Drugog svetskog rata, gde je od svetskih lidera zatražio da se odreknu nuklearnog oružja, ocenivši da je i korišćenje i posedovanje nuklearnog oružja nemoralno.

Vlada japanskog premijera Šinza Abea danas je odgovorila na Franjinu poruku, navodeći da Tokio teži svetu bez nuklearnog naoružanja, ali da i dalje zavisi od američkog nuklearnog odvraćanja zbog pogoršanja bezbednosne situacije u regionu.