Foto: Fonet/AP (arhiva)

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je nekoliko desetina novih biskupa da se klone klerikalizma, odnosno „iskušenja sveštenstva da dominira u javnom i političkom životu“, uz ocenu da je to uzrok raznih vrsta zloupotreba.

„Draga braćo, klonite se klerikalizma! Klonite se zloupotreba, bilo da je u pitanju zloupotreba moći ili svesti … Klonite se svakom obliku klerikalizma“, rekao je papa primajući grupu od 74 biskupa iz celog svijeta.

Biskupi se nalaze na dvosedmičnoj obuci u kojoj važno mesto zauzima borba protiv pedofilije koja i dalje potresa Crkvu s novim slučajevima sveštenika pedofila.

Papa je u besedi biskupima rekao da treba da se odupru iskušenju da se ponašaju kao „prinčevi“ ili „gazde“ u biskupijama.

Franjo je ponovio da sveštenici treba da posvete „vreme i energiju za siromašne“ bez „straha da će uprljati ruke“ i da takođe pokažu strpljenje prema mladima.

Prema njegovim rečima, mlade ne treba stavljati „u karantin“ iako su zaraženi „virusom potrošnje i hedonizma“.

„Nemojte se hvaliti! Čuvajte se tople udobnosti koja vodi do mediokriteta i apatije. Čuvajte se ćutanja kojim se izbegava žrtvovanje, kao i pastoralne revnosti koja dovodi do netolerancije ili materijalnog obilja koje uništava reč Jevanđelja. Ne zaboravite da đavo ulazi kroz džepove“, rekao je papa biskupima.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans