Foto: EPA/Georgio Onorati

On je stigao u subotu u Irsku, u prvu posetu jednog pape toj zemlji od 1979. godine, kada je Smaragdni otok posetio papa Ivan Pavao II, u društvo koje se od tada dosta promenilo i koje je uzdrmano skandalima zlostavljanja dece, zbog kojih Katolička crkva ponovo proživljava krizu.

„Ne mogu a da ne priznam ozbiljan skandal u Irskoj koji je rezultat zlostavljanja mladih ljudi od pripadnika Crkve, koji su bili odgovorni za njihovu zaštitu i obrazovanje. Propust crkvenih vlasti – biskupa, verskih velikodostojnika, sveštenika i ostalih – da se suoče s tim odvratnim zločinima opravdano je izazvao zgražavanje i bes te i dalje predstavlja sramotu za katoličku zajednicu“, kazao je papa.

Pozvao je Irsku da ne zaboravi „moć hrišćanske poruke“, koja je održala zemlju u prošlosti i koja to može činiti i u budućnosti.

Premijer Leo Varadkar, homoseksualac koji je bio dio uspešne kampanje za legalizaciju istospolnih brakova i liberalizaciju pobačaja, kazao je da su zbog zločina pedofilije u Crkvi „rane još uvek otvorene“ te da „treba još puno učiniti kako bi se postigla pravda, istina i zacijelile rane žrtava i preživelih“.

„Sveti oče, molim Vas da iskoristite svoj položaj da se to učini ovde, u Irskoj, i širom svijeta… Moramo se sada pobrinuti da se sa reči pređe na djela“, rekao je on.

Papa je posetu Irskoj počeo susretom s predsednikom Michaelom D. Higginsom u njegovoj rezidenciji, gdje se sastao i sa azilantskom porodicom iz Sirije, ponovo uputivši poziv za pronalaženje rješenja za izbjegličku krizu.

Posetu Irskoj zaokružit će misom u dablinskom parku Phoenix, kojim dominira veliku krst, podignut tokom posete Ivana Pavla II.

Za misu je prodano 500.000 karata, iako je neodređeni broj kupila grupa za bojkot „Reci NE Papi“ (Say Nope to the Pope), koja poziva građane da kupe kartu i ne odu na misu. Planirani su i neki protesti sa slikama žrtava zlostavljanja, a na mestu bivšeg crkvenog utočišta za nevenčane majke, gde je 2014. godine otkriven neobeležen grob s ostacima stotina beba, bit će održano bdijene.

Papa i dalje odbija limuzine i blindirana vozila te se ulicama Dablina provozao u plavoj škodi.