Papić: BiH gubi mnogo zbog neodazivanja na poziv za učešće u Davosu 1Foto: Pixabay/Adestuparu

BiH je dobila poziv za učešće na svestkom ekonomskom forumu u Davosu, koji je stigao na adresu Saveta ministara BiH, ali se pozivu niko nije odazvao.

Ranijih godina BiH je na ovom značajnom svetskom forumu predstavljao tadašnji predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, što je bio deo njegovog ukupnog rada na promociji i unapređenju BiH.

Davos je sjajna prilika da se u velikom broju neformalnih ili formalnih razgovora afirmišu i promovišu BiH i njena ekonomija i ponudi bosanska interpretacija problema zemlje, a ne da nam ih drugi interpretiraju na svoj način, rekao je Papić portalu Vijesti.ba.

Forum u Davosu, kako je rekao, održava se u veoma važnom i kritičnom momentu za svjetski ekonomsko-politički poredak. „Očigledno je da je sistem globalizacije, zasnovan na neoliberalnom pristupu, došao svom kraju.

Stvar više ne funkcioniše. U političkom smislu, kriza globalizacije vodi ka jačanju desnice. I neobično je važno da sve progresivne snage pokušaju artikulisati program izlaska iz te krize“, rekao je Papić.

Bosna i Hercegovina je ispustila ogromnu šansu, jer „ne biti prisutan u Davosu znači potpuno više ne komunicirati s globalnim problemima“, ocenio je Papić.