spejs eks raketaFoto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Hranljive materije su od ključnog značaja za održavanje dobrog zdravlja kako na Zemlji tako i u svemiru.

Ali, na svemirskoj stanici ima veoma malo svežih proizvoda, a ishrana se većinom zasniva na unapred pripremljenim i zapakovanim obrocima koje astronauti jedu tokom šestomesečnog boravka u Zemljinoj orbiti.

Zato se na raketi koju je kompanija Spejs Eks juče lansirala sa novim zalihama namirnica i ostalih potrepština za astronaute koji borave na Međunarodnoj svemirskoj stanici našlo i seme paradajza koji će po prvi put biti uzgajan u svemiru.

Raketa je juče poletela iz Nasinog Svemirskog centra Kenedi na Floridi, pošto je lansiranje, prvobitno predviđeno za četvrtak, moralo da bude odloženo zbog lošeg vremena.

Obilje zaliha koje je poslato raketom uključuje solarne panele, stvari potrebne za naučne eksperimente, seme patuljastog paradajza, ali i poslastice za astronaute, kao što su sladoled i pite od brusnice, jabuke i bundeve, piše Si-En-En.

“Za naše istraživačke ciljeve u Nasi je veoma važno da snabdevamo astronaute ne samo obrocima već i da pokušamo sa uzgojem različitih vrsta biljaka koje bi bile izvor hranljivih materija i na dužim putovanjima ka udaljenim mestima kao što je na primer Mars”, rekao je Kirt Kostelo, glavni naučnik u Nasinom programu Međunarodna svemirska stanica i zamenik menadžera Kancelarija za integraciju istraživanja.

Astronauti su već uzgajali i konzumirali različite vrste zelene salate, rotkvica i čili papričica na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

A sada, zahvaljujući novoj isporuci, oni će na listu svojih sastojaka za salatu uzgojenih u svemiru moći da dodaju i patuljasti paradajz vrste Red Robin.

Ovaj eksperiment je deo napora da se obezbedi kontinuirana proizvodnja sveže hrane u svemiru.

Seme patuljastog paradajza će u svemiru biti uzgajano pod dve različite vrste svetlosti kako bi se utvrdili efekti na prinos i na hranljive vrednosti i ukus ploda.

Istovremeno će, kao kontrolni eksperiment, ista ova vrsta paradajza biti uzgajana i na Zemlji.

Zatim će plodovi iz svemira i sa Zemlje biti upoređeni kako bi se izmerio uticaj okruženja nulte gravitacije na rast paradajza.

Astronauti će ocenjivati ukus, aromu, sočnost i teksturu paradajza koji se uzgajaju pod dve različite vrste svetla.

Očekuje se da će paradajz biti spreman za prvo testiranje ukusa na proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.