Pariski Institut Sijans Po zabranio studentima upotrebu aplikacije veštačke inteligencije ChatGPT 1Foto: Shutterstock/Tada Images

Pariski Institut za političke studije Sijans Po je danas saopštio da svojim studentima zabranjuje upotrebu aplikacije veštačke inteligencije ChatGPT, koja može da piše tekstove kao odgovor na jednostavna pitanja.

Ako budu uhvaćeni da koriste tu apikaciju, kazna za studente može ići do „isključenja iz te ustanove, ili čak i iz visokog obrazovanja uopšte“.

Uprava Instituta je u pismu studentima i profesorima navela da je zabranjena upotreba ChatGPT-a i bilo kakvog drugog alata koji koristi veštačku inteligenciju, osim u pedagoške svrhe uz nadzor predavača.

Ta zabrana se odnosi na pisanje radova studenata, kao i na usmeno odgovaranje.

Sijans Po je prva visokoškolska ustanova u Francuskoj koja je zvanično zabranila tu aplikaciju veštačke inteligencije.

ChatGPT se od novembra vrtoglavom brzinom proširio u svetu obrazovanja.

Uprava francuskog instituta navela je da svet obrazovanja i istraživanja treba da se zapita o upotrebi takvog alata koji može dovesti do prevare i plagijata.

Neke države su već zabranile njegovu upotrebu u školama i na univerzitetima, dodao je Institut.

Nekoliko univerziteta u Australiji je sredinom decembra, nekoliko nedelja posle pojave tog alata kalifornijske kompanije OpenAI, promenilo ispitna pitanja da studenti ne bi varali na ispitu koristeći tu aplikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari