PDP: Predsednika Hrvatske proglasiti personom non grata u Republici Srpskoj 1foto (BETAPHOTO/HINA/POOL/ Lana SLIVAR DOMINIĆ)

Poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Milanko Mihajlica, zatražio je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se predsednik Hrvatske Zoran Milanović proglasi personom non grata u ovom BiH entitetu.

Mihajlica je naveo da Narodna skupština RS treba da donese deklaraciju o proglašenju Milanovića personom non grata, jer je, kako je naveo, odlikovanjem 103. brigade Hrvatskog veća odbrane (HVO) pre dva dana u Derventi „uvredio RS, sve poginule i ranjene borce Vojske RS i srpske civile“.

On je još zatražio da predsednik i premijer RS Milorad Dodik i Radovan Višković, ministar unutrašniih poslova Siniša Karan, kao i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović podnesu ostavke, jer su „odobrili, dali saglasnost i obezbeđenje da se Milanović ruga i vređa“ srpski narod.

Sedam pripadnika 103. brigade HVO-a, koju je Milanović odlikovao u Derventi, osuđeno je za ratne zločine nad Srbima na području Dervente.

Mihajlica je još rekao da Milanović i hrvatski premijer Andrej Plenković nisu dozvolili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da položi venac žrtvama genocida u Jasenovcu, navodeći da je jasenovačku arhivsku građu, kako je kazao, upravo Dodik isporučio Zagrebu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.