"Peking neće dozvoliti da Rusija bude totalno poražena oružjem NATO": Šta znači poseta Si Đinpinga Putinu? 1foto: EPA-EFE/SERGEI KARPUHIN

Sagovornici Danasa komentarisali su posetu kineskog lidera Si Đinpinga Moskvi gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Boris Varga, politikolog i novinar, ističe da poseta lidera Kine Rusiji i objavljivanje kineskog mirovnog plana za Ukrajinu u 12 tačaka, kao i ostale diplomatske aktivnosti Pekinga, posebno na Bliskom istoku (aktivnosti između Irana i Saudijske Arabije), govore o tome da Kina želi da aktivnije učestvuje u rešavanju rata u Ukrajini.

„Istovremeno, po veoma oštrim poslednjim izjavama kineskih najviših zvaničnika protiv SAD i Zapada, oseti se da Peking koristi rat u Evropi kako bi se nametnuo kao globalni igrač i neće dozvoliti da Rusija u Ukrajini bude totalno poražena oružjem NATO“, navodi Varga.

On dodaje da je iznenadna poseta japanskog premijera Kijevu, takođe, jasan signal da agresija na Ukrajinu odavno više nije samo pitanje rata u Evropi.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da je, u momentu kada Zapad pokušava da izoluje Rusiju i da pošalje poruku da je sama, ova vrsta posete Si Đinpinga Putinu jasna poruka da je Kina uz Rusiju i da ona sukob u Ukrajini ne posmatra kao lokalan sukob Ukrajine i Rusije već razračunavanje Zapada sa Rusijom, a posebno i sa Kinom.

„Stoga, Kina je maksimalno spremna da stane uz Rusiju. Poseta je jedna vrsta podizanja rusko-kineskog partnerstva na viši nivo. Kina je svesna da je Rusija njen ‘kineski zid’. Rusija ima vojnu snagu da obuzdava Zapad, a Kina je još nema. Kada bi Zapad slomio Rusiju onda bi u sledećem koraku gledao da obuzda Kinu. Možemo da očekujemo da svet u narednom periodu dolazi do polarizacije. Jačaće ta osovina Peking-Moskva i čitav niz država će stati uz njih“, ukazuje Anđelković.

Aleksandar Olenik, narodni poslanik koalicije Zajedno za Vojvodinu-Vojvođani, ističe da je poseta na nekom nivou gesta.

„Može da dovede do zaključka da jedna ozbiljna država kakva je Kina sarađuje sa Putinovim režimom odgovornim za agresiju i ratne zločine. Da bismo ozbiljno komentarisali posetu trebalo bi da znamo sadržaj tih razgovora, o čemu su pričali i šta su se eventualno dogovorili. Do sada, Kina je bila tihi partner Putinu. Ostaje da vidimo rezultate, a to ćemo da vidimo tek na terenu. U bliskoj budućnosti ćemo videti da li će biti neke promene NR Kine u odnosu na agresiju u Ukrajini ili neće. Bilo bi katastrofalno za sve, a posebno za Evropu, kada bi Kina podržala Putina“, naglašava Olenik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.