Pendarovski: Neizvesnost u evrointegraciji mogla bi bitno da utiče na mir na Zapadnom Balkanu 1Foto: Beta

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski upozorio je danas da bi evidentan zastoj i neizvesnost u evrointegraciji zemalja Zapadnog Balkana mogli bitno da utiču na mir i stabilnost u regionu.

Kako je saopštio Kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovski je to rekao na 20. sastanku na visokom nivou u organizaciji Međunarodnog centra „Nizam Gandžavi“, koji je održan na marginama 76. Generalne skupštine UN.

Kako se precizira, Pendarovski je opisujući evidentan zastoj u integrativnim procesima svih zemalja Zapadnog Balkana u EU u nekoliko poslednjih godina izrazio zabrinutost i upozorio da bi neizvesnost na tom planu mogla bitno da utiče na mir i stabilnost u regionu.

Prema njegovim rečima, rezultati sadašnjeg zastoja su spor reformski tempo i uspon evroskepticizma u svim državama Zapadnog Balkana.

Održavanje perspektive za članstvo u EU je, istakao je Pendarovski, važan pokretač reformi, ne samo u Severnoj Makedoniji, već i u zemljama Zapadnog Balkana, dok je samo članstvu u EU ključno za obezbeđivanje dugorošne stabilnosti, mira i prosperiteta u regionu.

„Budućnost Zapadnog Balkana je u EU i Unija treba da drži vrata otvorena, ne samo zbog potrebe za ozbiljnim rezultatima u delu evropskih demokratskih kriterijuma, vladavine prava i borbe protiv korupcije, već i zbog mogućnosti da eventualni vakum iskoriste strani faktori koji promovišu geopolitičke koncepte koji nisu bazirani na opštim evropskim vrednostima“, rekao je Pendarovski.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.