napad na stambenu zgradu kijev ukrajinaFoto: AP Photo/Vadim Ghirda

Pentagon je saopštio da je prvih nekoliko pošiljki oružja i druge bezbednosne pomoći stiglo u Ukrajinu kao deo paketa pomoći vrednosti 800 miliona dolara koji je predsednik Džozef Bajden odobrio 16. marta.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je u četvrtak da pošiljka sadrži protivtenkovsko oružje „Džavelin“ (Javelin), protivavionske raketne sisteme „Stinger“, neprobojne prsluke, medicinski i drugi materijal.

On je rekao da 100 naoružanih dronova „Svičblejd“ (Switchblade) koje je Bajden odobrio kao deo paketa još nije isporučeno.

Kirbi je rekao da će pomoć od 800 miliona dolara verovatno biti u potpunosti isporučena za oko dve nedelje. Ona obuhvata i helikoptere Mi-17, malo pešadijsko oružje, municiju, vozila, sigurne komunikacione sisteme, satelitske snimke i mogućnost analize.

Kirbi je rekao da američke trupe ne obučavaju ukrajinske trupe u Poljskoj, već deluju kao veza sa ukrajinskim osobljem koje prelazi granicu s Poljskom kako bi preuzelo američku bezbednosnu pomoć. On je napomenuo da je neposredno pre invazije Rusije obustavljena standardna američka misija vojne obuke koja je godinama postojala u Ukrajini.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.