Pentagon: U napadu dronom SAD ubile vođu Islamske države u Siriji 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S. LESSER

Američke snage ubile su vodju Islamske države u Siriji u napadu dronom, saopštila je danas američka Centralna komanda. Američka centralna komanda saopštila je da je Maher al-Agal ubijen danas i da je neidentifikovani visoki zvaničnik Islamske države teško ranjen.

Pentagon je naveo da u napadu dronom nije bilo civilnih žrtava, a AP dodaje da za sada nije bilo moguće potvrditi tu informaciju.

SAD su sprovele napad izvan Džindarisa, grada u severozapadnoj Siriji blizu turske granice.

Napad na al-Agala izveden je više meseci od kada se vođa grupe Abu Ibrahim al Hašimi al Kurajši ubio za vreme napada specijalnih američkih snaga na njegovo skrovište. SAD su javile da se Al-Kurajši digao u vazduh zajedno sa članovima svoje porodice.

Islamska država je na vrhuncu moći kontrolisala više od 100.000 kvadratnih kilometara teritorije koja se protezala od Sirije do Iraka i vladali su nad osam miliona ljudi

Teritorijalna država te ekstremističke grupe raspala se 2019. godine a njene vodje su se preorijentisale na gerilsku taktiku i uspele efikasno da se organizacijski restrukturiraju, naveo je tinktenk „Karnedži endaument for internešenal pis“, (Carnegie Endowment for International Peace) čije sedište je u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.