Mahail HodarenokFoto: YouTube printscreen

Kremlj i dalje tvrdi da se ruska ofanziva u Ukrajini odvija “po planu”, ali ruski vojni analitičar i penzionisani pukovnik Mahail Hodarenok je u jednoj emisiji na ruskoj televiziji predstavio potpuno drugačiju sliku.

“60 minuta” je vodeći tok šou na ruskoj državnoj televiziji, a u raspravama u studiju se sve rasprave svode na promociju Kremlja i Putina, uključujući i njegovu takozvanu “specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini”.

Zbog toga je, ocenjuje Dejli mejl, ova emisija bila zaista iznenađujuća, a Hodarenok je svojim neobično iskrenom i osuđujućom procenom stuacije na bojnom polju i na svetskoj pozornici “razbio” izmišljeni narativ državnih medija o predsednikovom “slavnom” pohodu.

On je upozorio da je “jasno da će situacija za Rusiju biti sve gora” pošto Ukrajina dobija dodatnu vojnu pomoć od zapada, kao i da “ukrajinska vojska sada može da naoruža milion ljudi”.

Govoreći o ukrajinskim vojnicima, Hodarenok je istakao da je “njihova želja da brane svoju domovinu veoma upečatljiva”.

“Konačna pobeda na bojnom polju je određena visokim moralom vojnika koji prolivaju svoju krv za ideje za koje su spremni da se bore”, naglasio je penzionisani ruski pukovnik, dodajući da “Ukrajina ima nameru da se bori do poslednjeg čoveka”.

Kako kaže, pozicija Rusije na svetskoj pozornici nije ništa bolja, naročito s obzirom na to da se zemlja nalazi u totalnoj geopolitičkoj izolaciji i da je ceo svet protiv nje.

“Najveći problem sa ruskom vojnom i političkom situacijom je to što se nalazimo u potpunoj političkoj izolaciji i ceo svet je protiv nas, čak i ako to ne želimo da priznamo. Moramo da rešimo tu situaciju”, nastavio je on.

“Ne možemo smatrati da smo u normalnoj situaciji kada je protiv nas koalicijia od 42 zemlje i kada su naši resursi, vojno-politički i vojno-tehnički, ograničeni”, rekao je Hodarenok.

Njegove opaske, piše Dejli mejl, koje su mogli da prate milioni Rusa kojima su do sada servirane isključivo priče o ruskoj vojnoj snazi a ukrajinskoj slabosti, označavaju zapanjujući raskid sa državom sankcionisanim narativom i prete da ga dovedu u ekstremni sukob sa Kremljem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.