Pet Palestinaca ubijeno u sukobima s izraelskim vojnicima na Zapadnoj obali 1Foto: EPA-EFE/MOHAMMED SABER (Arhiva)

Izraelski vojnici ubili su pet Palestinaca rano jutros u oružanim sukobima tokom hapšenja osumnjičenih ekstremista Hamasa širom okupirane Zapadne obale.

U tim sukobima teško su ranjeni jedan izraelski vojni oficir i jedan vojnik, preneo je Asošiejted pres.

Kako je navela izraelska vojska, cilj je bio da se uhapse pripadnici Hamasa na pet lokacija.

Trojica naoružanih Palestinaca ubijena su u selu Bidu (Biddo) kraj Ramale, a jedan kraj Dženina, javili su jutros palestinski mediji.

Palestinci su navodno otvorili vatru na izraelske vojnike u selu Burkin, gde su izraelske snage opkolile jednu kuću tokom hapšenja.

Izraelska vojska je ušla i u grad Beit Fadžar južno od Vitlejema i Hebrona.

Sukoba je bilo i u Beit Ananu, palestinskom selu severno od Jerusalima, gde su ranjena dvojica Palestinaca.

Naknadno je objavljeno da je ukupno poginulo pet Palestinaca, a da su jedan izraelski vojni oficir i vojnik zadobili teške povrede tokom hapšenja u Burkinu kraj Dženina i da su helikopterom preneti u bolnicu.

Premijer Izraela Naftali Benet je rekao da su hapšeni pripadnici grupe hamasovaca koji su planirali da izvedu terorističke napade u neposrednoj budućnosti.

Izraelski vojni portparol je rekao da je u hapšenju učestvovala elitna vojna kontrateroristička jedinica, izraelska policija i jedinice granične policije uz pripadnike bezbednosne službe.

Današnje nasilje između izraelskih vojnika i palestinskih ekstremista na okupiranoj Zapadnoj obali bilo je najsmrtonosnije u proteklim nedeljama, a usledilo je usred povećane napetosti posle 11-dnevnog rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze u maju, navodi Asošiejted pres.

Islamski ekstremistički Hamas koji vlada drugom palestinskom teritorijom, pojasom Gaze, saopštio je da su današnja ubistva „rezultat nastavka saradnje“ međunarodno priznate Palestinske uprave, vladajuće na Zapadnoj obali i vlade Izraela. Ta organizacija je potvrdila pogibiju četiri svoja člana.

Palestinski zvaničnici su rekli da je među poginulima i jedan 16-godišnjak, ali se nije odmah znalo da li je on bio ekstremista.

Palestinska uprava koji kontroliše poluautonomna područja na Zapadnoj obali je osudila ubistva i rekla da je vlada Izraela „u potpunosti i direktno odgovorna za krvavo jutro i zločine koje su počinile okupacione snage“.

Portparol Hamasa Abdulatif al Kanou je rekao da su nedavni sastanci palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i izraelskih zvaničnika „ohrabrili okupatora“.

Hamas koji vlada drugom palestinskom teritorijom pojasom Gaze je ubijene označio „herojskim mučenicima“ i pozvao pristalice da „osmisle taktiku i sredstva da povrede neprijatelja“.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu 1967. godine i u narednim decenijama osnovao tamo desetine jevrejskih naselja u kojima živi gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika.

Palestinci teže da Zapadna obala bude deo njihove buduće države i jevrejska naselja smatraju preprekom za rašenje sukoba s Izraelom.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.