Pet vojnika i jedan civil ranjeni u napadu na autobus na Zapadnoj obali 1ilustracija Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Pet vojnika i civil, vozač, ranjeni su danas kada su naoružani Palestinci otvorili vatru na autobus na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštila je izraelska vojska.

Kako je navedeno uhvaćena su dva Palestinca za koje se sumnja da su izveli taj napad na glavnom auto-putu na Zapadnoj obali.

Osumnjičeni su pokušali da pobegnu sa poprišta napada u vozilu, koje se zapalilo ubrzo posle pucnjave, kako se vidi na snimku bezbednosne kamere koji su prikazali izraelski mediji.

Napadači su tada izašli iz vozila i ubrzo potom su uhvaćeni. Ostalo je međutim nejasno kako se to vozilo zapalilo.

Izraelska vojska je naknadno saopštila da su tri napadača u kamionetu izvela napad. Oni su bacili eksploziv i onda blokirali put autobusu, pa pucali iz automatskog oružja, a vojnici su uzvratili vatru.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc rekao je da su izraelske bezbednosne snage uhvatile osumnjičene brzo i profesionalno, ali se posle ispostavilo da je jedan napadač u bekstvu.

Potpukovnik Rihard Heht, vojni portparol, je rekao da su dva napadača preneta u izraelsku bolnicu sa teškim opekotinama.

Uzrok požara još uvek nije jasan, ali je Heht rekao da bi mogao biti rezultat zapaljivog materijala koji su napadači nosili.

On je takođe ocenio da je taj incident dosta neuobičajen po smelosti i zato što se desio u dolini reke Jordan koja je inače deo Zapadne obale gde nema nasilja.

U autobusu su bili novi regruti, ali je to bilo civilno vozilo i ne zna se da li su napadači znali da su putnici vojnici.

Dva napadača su iz Dženina na Zapadnoj obali, meti izraelskih racija u proteklim mesecima, a treći je izgleda građanin Izraela, rekao je Heht.

Premijer Izraela Jair Lapid je poželeo brz oporavak vojnicima i vozaču autobusa ranjenim u napadu u dolini reke Jordan i takođe pohvalio vojsku za pomoć ranjenicima i hapšenje osumnjičenih.

Lapid je u saopštenju najavio da će Izrael i dalje stizati do svakog „ko pokušava da povredi građane i vojnike države Izrael“, preneli su izraelski mediji.

Islamski ekstremistički Hamas, vladajući u pojasu Gaze, je pohvalio oružani napad na Zapadnoj obali i označio ga „odgovorom na zločine okupatora“, ali nije preuzeo odgovornost.

Napad se dogodio na Ruti 90, glavnom auto-putu kroz dolinu reke Jordan na Zapadnoj obali.

Kraj tog puta su mnoga jevrejska naselja i palestinski gradovi i sela.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. i na njoj je izgradio desetine jevrejskih naselja.

Veći deo međunarodne zajednice smatra naselja nelegalnim i preprekom za mir sa Palestincima koji teže da ta teritorija bude glavni deo njihove buduće nezavisne države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.