Sedam vojnika stradalo u udesu helikoptera u Rumuniji   1Helikopter, ilustracija Foto: EPA PHOTO EPA/MLADEN ANTONOV/MA-fob

Sedam vojnika poginulo je danas u udesu svog helikoptera u Rumuniji blizu Crnog mora koji se dogodio kada su krenuli u potragu za borbenim avionom čiji pilot se još vodi kao nestao, javila je rumunsko ministarstvo odbrane novi bilans nesreće. 

Prethodno je javljeno da je poginulo pet vojnika ali ministarstvo odbrane je u saopštenju dodalo da je pored pet članova posade za čiju smrt je ranije bilo javljeno u helikopteru bilo i dvoje spasilaca iz rumunskih pomorskih snaga.

„Operacije za pronalazak pilota aviona MiG-21 i dalje su u toku“, rekao je za televiziju general Konstantin Spanu, portparol ministra odbrane.

Lovac je poleteo oko 20.00 po lokalnom vremenu iz jugoistočne baze Mihail Kogalničanu gde je u februaru raspoređeno hiljadu američkih vojnika da pojačaju istočno krilo Alijanse naspram tenzija sa Rusijom

Međutim pilot, čija nacionalnost nije navedena, javio je da su loši meteorološki uslovi. On je brzo izgubiio kontakt sa kontrolnim tornjem i nestao sa radara.

Helikopter koji je krenuo sa aerodroma Gura Dobrogei takodje je izgubio kontakt i srušio se 11 kilometara odatle, naveo je isti izvor.

„Prerano je govoriti o razlozima nesreće. Vreme je bilo loše, ali ne možemo da komentarišemo u ovom trenutku“, rekao je general.

On je rekao da ništa nije moglo da se učini da se spase posada helikoptera, i da se sada koncentrišu na potragu za nestalim pilotom.

Nažalost, pet članova posade je izgubilo život. Operacije potrage za pilotom miga-21 su i dalje u toku“, izjavio je za televiziju portparol ministra odbrane general Konstantin Spanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.