Pitali su Klička hoće li izazvati Zelenskog na izborima, evo što im je odgovorio 1Foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva i bivši svetski šampion u boksu u teškoj kategoriji, nije želeo da konkretno kaže da li će izaći na kraj sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zlenskim na predsedničkim izborima sledeće godine.

 

„Kada je zemlja u ratu, kada je veliki deo zemlje okupiran, kada je deset miliona ljudi van zemlje, politička konkurencija može biti fatalna za našu zemlju“, rekao je on u intervjuu za nemačku novinsku agenciju, prenosi N1 Zagreb agenciju Hina.

Sada je vreme za odbranu zemlje, rekao je Kličko, koji je gradonačelnik od 2014. Danas je reč o ukrajinskom opstanku, a ne o tome ko vlada zemljom. „Naši građani plaćaju ogromnu cenu za ovo“, rekao je on, neposredno pre prve godišnjice ruske invazije.

Ono što je potrebno jeste ujedinjenje svih političkih snaga, svih političkih partija, smatra on. „Mi stojimo pod jednom zastavom: plavom i žutom, našom ukrajinskom zastavom. Nažalost, ne razumeju svi ovo, čak ni ovde u Ukrajini.

Prioritet je, kako je rekao, odbrana. „Zemlja mora biti nezavisna i suverena. Zemlja mora postati demokratska“.

Kličko je rekao: „Radim svoj posao. Spreman sam. Moje rame je uvek spremno za svakog patriotu, svakog branioca“.

Upitan zašto ne stane rame uz rame sa Zelenskim, koji je sa svojih 170 centimetara niži za više od 30 centimetara od Klička koji ima 201 centimetar, bivši bokser je rekao: „Rame uz rame, to ne možemo. Ne ide s obzirom na visinu… šalim se”.

Rekao je da trenutno ne razmišlja o izazivanju Zelenskog, ali ako sam zemlji potreban, onda nemam drugog izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.