Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Komentarišući provokacije poslanika Srpske radikalne stranke Aleksandra Šešelja, Plenković je rekao da je jasno rekao hrvatski stav o tome što misli o političkim ciljevima Srpske radikalne stranke, njihovim ‘postignućima’ u 90-im, i osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, javila je Hina, prenosi N1.

Hrvatski stav je jasan, a to je da želimo razvijati odnose sa Srbijom, ali na način da rešavamo otvorena pitanja, okrenemo novu stranicu, kako bi razvijali političke i privredne odnose. Ovo je nešto što me od strane njegove stranke nije iznenadilo“, rekao je Plenković novinarima nakon rasprave u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Aleksandar Šešelj je pokušao u utorak u raspravi u Parlamentarnoj skupštini da provocira hrvatskog premijera, koji mu je oštro odgovorio da je on „živi primer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla“, navela je Hina.

„Nije baš uobičajeno da imamo ovakvih provokacija, ali ovo je prigoda za razotkrivanje, kao što sam i rekao svim članicama i članovima Parlamenarne skupštine, da shvate o čemu se radi, o kakvoj politici i kakve su se posledice dogodile za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Sloveniju“, rekao je Plenković.

Naš zadatak je da se to ne ponovi, da jasno definišemo ko su partneri s kojima možemo razgovarati o našim budućim odnosima, a ko su oni čija je retorika, a očito i aktivnosti, ostale daleko u prošlosti i to na vrlo negativan način“, rekao je Plenković.