Plenković na Dubrovnik forumu: Milanović i ja mislimo isto o BiH 1Foto: EPA-EFE/ Virginia Mayo POOL

Hrvatski premijer Andrej Plenković (HDZ) obraćajući se na Dubrovnik forumu kazao je da „ako postoji jedna tema gde se ja i predsednik Milanović slažemo, onda je to BiH“.

Naveo je da je razgovarao sa novim visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Kristijanom Šmitom, američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Metju Palmerom, posebnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom te sa potpredsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Pjerom Hejlbronom.

Objasnio im je, kako je kazao, politiku Hrvatske prema BiH u Berlinskom procesu putu BiH prema EU i NATO-u.

„Ali i politiku prema Hrvatima u BiH koji su konstitutivan narod, koji moraju imati adekvatno zastupništvo u parlamentu. Ako postoji jedna tema gde se ja i predsednik Milanović slažemo, onda je to Bosna i Hercegovina“, rekao je Plenković.

Prema njegovim rečima, trenutno nikom nije dobro u BiH i  mora se naći način kako da Hrvati budu odgovarajuće zastupljeni.

Podsećamo, Milanović je u intervjuu za Večernji list, uoči prve posete Bi H od kada je izabran za predsednika, izjavio da dok je on predsednik Hrvatska neće popuštati oko prava Hrvata u BiH.

Milanović sutra dolazi u posetu BiH na poziv Sveučilišta u Mostaru te će tom prilikom održati predavanje studentima. Posetiće i Vitez, Ljubuški, Livno i Tomislavgrad. S.D.

Cvet Srebrenice za Šmita

Budućem visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu uručen je Cvet Srebrenice na dvodnevnom Dubrovnik forumu na kojem učestvuje i ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

Teme ovog regionalnog foruma su međunarodna saradnja, globalna transparentnost, odgovornost i izgradnja poverenja, pandemija i njene negativne posljedice. Na ovom forumu učestvuje ukupno devet ministara spoljnih poslova – Albanije, Crne Gore, Slovenije, Severne Makedonije, Grčke, Češke, Slovačke, Litvanije i Malte.

 

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.