Foto: HRT

Plenković se po dolasku u Rim sastao s predstavnicima Hrvata u Italiji u hrvatskom predstavništu u Rimu te se neformalno susreo i s italijanskim premijerom Paolom Gentilonijem u palači Chigi.

Predstavnike hrvatske zajednice Plenković je pozvao da gaje i baštine hrvatski identitet i kulturu. Na susret s premijerom došli su predstavnici Hrvata iz Rima, Udina, Milana, Molisea, a on je izrazio zadovoljstvo zbog prigode da se sastane s njima i da porazgovaraju o jačanju položaja Hrvata u Italiji.

Podsetio je da se pre nekoliko dana u Tallinnu sastao s italijanskim premijerom Paolo Gentiloniem s kojim je razgovarao o mnogim pitanjima. Ono što je važno, Italija će nas podupirati na putu za ulazak u šengenski prostor, podupre će nas i u našim naporima da ispunimo kriterijume za prihvatanje evra budući da je to jedan od onih elemenata koji je bio deo našeg pristupnog ugovora, ali ćemo isto tako zajedno raditi na jačanju ekonomske, trgovinske saradnje, ulaganja, obrazovanja i jačanja jadranske i sredozemne orijentacije, rekao je Plenković.

Poseta Svetom Ocu sigurno je za mene jedan od najvažnijih događaja u životu, a poklapa se i s godinom dana rada Vlade, rekao je juče Plenković. Očekujem da od njega čujem poruke ohrabrenja, da ga, naravno, pozovem u Hrvatsku, da razgovaramo o završetku postupka kanonizacije blaženog Alojzija Stepinca i svim drugim pitanjima koja su važna za jačanje odnosa između Svete Stolice i Hrvatske, istaknuo je Plenković.