Počelo suđenje Hajnc Kristijanu Štraheu zbog korupcije 1Foto: EPA/ HANS KLAUS TECHT

Suđenje bivšem vicekancelaru Austrije i nekadašnjem lideru ekstremno desničarske Slobodarske stranke (FPO) Hajnc Kristijanu Štraheu, zbog korupcije, počelo je danas u Beču.

Sa Štraheom je na optuženičkoj klupi Valter Grubmiler, vlasnik privatne klinike u Beču koji je osumnjičen za podmićivanje.

Štrahe je, tvrdi tužilaštvo, zahtevao da privatna klinika „Vering“ bude primljena u fond „Prikraf“. Bolnice koji su deo ovog fonda mogu određene usluge da obračunaju preko zdravstvenog osiguranja, što donosi velike prihode. Zauzvrat, tvrdi tužilaštvo, Gribmiler je dao 10.000 evra FPO za predizbornu kampanju. Ukoliko budu osuđeni, preti im zatvorska kazna do pet godina, a Štraheov advokat tvrdi da njegov klijent nije primio mito.

Štraheova politička karijera sunovratila se kada su, pre dve godine, objavljeni tajni snimci njegovog letovanja na Ibici 2017. godine. Na snimku se vidi kako pijani Štrahe ženi koja se lažno predstavila kao bogata nec´akinja ruskog oligarha koja želi da investira u Austriji, traži da finansijski pomognu kampanju FPO, a on će im se odužiti poslovima na javnim tenderima, ako uđe u vladu. Takođe je zamolio da preuzmu udeo u najčitanijem tabloidu u zemlji, Kronen Zeitung, kako bi promenio njegovu uređivačku liniju u svoju korist – praksu koju je, kako je rekao, lider Viktor Orban uveo u susednoj Mađarskoj. Snimci su srušili tadašnju koalicionu vladu Narodne partije Sebastijana Kurza i FPO.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.