Pod vođstvom Đorđe Meloni, Italija će se vratiti unazad po pitanju ženskih prava 1Foto: EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Činilo se da je na dan parlamentarnih izbora Đorđa Meloni pronašla način da prekrši pravila koja zahtevaju od kandidata da prestanu sa kampanjom.

Liderka italijanske krajnje desnice, piše Gardijan, objavila je snimak sebe na društvenim mrežama kako drži dve dinje ispred svojih grudi dok namiguje u kameru i govori: “25. septembar – dan glasanja – rekla sam sve“.

Meloni na italijanskom znači dinja, a takođe je žargon za grudi.

Za one kojima je snimak bio neukusan, njena seksualizovana slika je bila dodatni pokazatelj da Meloni neće nositi baklju ispred feministkinja kao premijerka Italije.

Drugi su bili iznenađeni iznenadnim zaokretom u njenom stilu, koja je u kampanji bila i žena i majka.

Ali ipak je pokazala glasačima da zna kako da se smeje, čak i ako je humor poticao iz više muške kulture.

Na stranu video sa dinjama, deo njene privlačnosti biračima je to da je ona jaka žena i jedina koja je dovela italijansku stranku Braća Italije pored moćnih ljudi, odnosno njenih koalicionih saveznika – Matea Salvinija, lidera ddesne “Lige” i Silvija Berluskonija, koji je već tri puta bio premijer i koji vodi Forca Italiju.

Meloni sebe ne opisuje kao feministkinju, već kaže da je protiv „ružičastih kvota“ i da uloge treba da se ostvaruju kroz zasluge, a ne pol.

Ona to ilustruje tvrdnjom da je njena partija jedina koja ima nekoliko žena na rukovodećim pozicijama.

Đorđa Serugeti (Giorgia Serughetti), sociološkinja sa Univerziteta u Milanu-Bicocca, koja piše o ženskim pitanjima, rekla je da pobeda desnice Đorđe Meloni nije bila „slavljenje žena“, već osobe koja je „uspela“.

Monika Ćirina (Cirinna), političarka iz Demokratske partije levog centra (PD), postala je simbol italijanske LGBTK+ zajednice nakon što je izradila nacrt zakona koji je doveo do odobravanja istopolnih zajednica 2016. godine, smatra da liderstvo treba „zaraditi“ i da je to Meloni uspela.

Dok je PD postavljao žene na ministarske uloge u vladi, Ćirina je kritikovala stranku, tvrdeći da su izabrane žene „izabrane od strane muškaraca“ i da ih žene koje „slobodno govore“ poput nje „iritiraju“.

“Da je Meloni imala feminističke vrednosti, nikada joj ne bi dozvolili da stigne ovako daleko. Međutim”, smatra Luizi Ričiteli (Riciteli), aktivistkinji za prava žena i LGBT+ zajednice.

Iako je Meloni rekla da ne planira da ukine italijanski zakon o abortusu, ona namerava da ograniči abortuse, u smislu finansijske podrške ženama da izdrže trudnoću umesto da izaberu prekid trudnoće.

Malo je verovatno da će njena agenda favorizovati davanje posebnog tretmana ženama na radnom mestu.

“Sigurno ćemo se vratiti unazad po pitanju ženskih prava, jer Meloni ne odbacuje svoju krajnje desničarsku kulturu, koja je oduvek smatrala da žene moraju da se ponašaju na određeni način i da im treba dozvoliti samo određenu količinu slobode“, rekla je Ćirina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.