Pedro Sančez Foto: EPA-EFFE/Chema Moya

Ankete nagoveštavaju izbornu pobedu socijalista premijera Pedra Sančeza, ali i veliku neizvesnost prilikom formiranje buduće vlade, jer nijedna partija neće biti ni blizu većine od 176 poslanika.

Ono što se čini izvesnim je i ulazak u parlament relativno nove Voks partije i to će biti prvi put da jedna stranka ekstremne desnice dobije poslanike i nacionalnoj skupštini. Predviđa se da će socijalisti imati dosta više od sadašnja 84 poslanika i da će Sančez prvi put uspeti da dobije izbore, ali je veliki pitranje kako će proći Podemos, koji bi trebalo da bude koalicioni partner socijalista.

Ukoliko te dve partije ne budu imale većinu, Sančez bi bio primoran da traži podršku od katalonskih i baskijskih separatista, koji su mu svojim glasovima pomogli da sruši vladu Marijana Rahoja, ali je to scenario koji bi, sasvim sigurno, želeo da izbegne po svaku cenu.

Narodna partija, na čijem je čelu mladi leder Pablo Kasado, osvojiće drugo mesto, ali će imati neuporedivo manje od sadašnja 134 poslanika, a u stranci bi bili zadovoljni kada ne bi pali ispod 100.

Sve govori da će posle ovih izbora Španija dobiti najpodeljeniji parlament otkako su u zemlju vraćene demokratske slobode.

Povezani tekstovi