Podržati inkluziju Tajvana u globalnu zdravstvenu mrežu 1Foto: Dr Čen Ših-čung

Virus je imao ogroman uticaj na globalnu politiku, ekonomiju, trgovinu i finansijske sisteme, a značajno je pogodio i svetske napore da se dostignu Ciljevi održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDG).

Zahvaljujući ujedinjenim naporima čitavog svog naroda, Tajvan je na pretnje uzrokovane ovom pandemijom odgovorio držeći se četiri principa, a to su: obazrivi postupci, hitar odgovor, pripreme unapred, kao i otvorenost i transparentnost.

Usvajajući strategije kao što su rad specijalizovanih komandnih sistema, primena pedantnih mera pogranične kontrole, proizvodnja i distribucija odgovarajućih medicinskih resursa i s njima povezana zdravstvena nega, primena IT sistema, objavljivanje transparentnih i otvorenih informacija i sprovođenje preciznog skeniranja i testiranja, uspeli smo biti dovoljno srećni da obuzdamo virus. Do 7. oktobra Tajvan je imao samo 523 zaraženih, i sedam smrtnih slučajeva; u međuvremenu, život i rad nastavili su se normalno za većinu ljudi.

Globalno izbijanje kovida-19 podsetilo je svet da zarazne bolesti ne poznaju granice i da ne prave diskriminaciju na osnovu politike, nacionalnosti, vere ili kulture. Države treba da rade zajedno kako bi se suprotstavile pretnji bolesti u nastanku.

Iz tog razloga, kada je Tajvan stabilizovao obuzdavanje virusa i obezbedio da ljudi imaju dovoljno medicinskih potrepština, počeli smo da delimo naše iskustvo i razmenjujemo informacije o obuzdavanju kovida-19 sa globalnim profesionalcima i stručnjacima iz oblasti javnog zdravlja preko odgovarajućih foruma, na samitu APEC o zdravlju i ekonomiji, kroz Globalni okvir saradnje u obuci i ostale virtualne bilateralne sastanke.

Do juna 2020, Tajvan je održao oko 80 konferencija, pokazujući svoj model stručnjacima iz vlada, bolnica, univerziteta i tink tenkova iz 32 zemlje.

Tajvan nastavlja da donira medicinsku opremu i antipandemijska sredstva zemljama kojima je to potrebno. Do juna smo poklonili 51 milion hirurških maski, 1.16 miliona maski N95, 600.000 odeće za izolaciju i 35.000 termometara za čelo, što je dobilo više od 80 zemalja.

Da bi osigurao pristup vakcinama, Tajvan se pridružio Globalnom institutu za pristup vakcinama za kovid-19 (COVAX) čiji je jedan od predvodnika GAVI, Savez za vakcine; Koaliciji za inoviranje epidemijske pripravnosti; Svetskoj zdravstvenoj organizaciji. Istovremeno, naša vlada aktivno pomaže domaćim proizvođačima u nadi da će se razvoj i proizvodnja uspešnih vakcina ubrzati, i da će na tržište dospeti što pre kako bi se ova pandemija zaustavila.

Da bi se pripremio za mogući naredni talas pandemije kao i nadolazeću sezonu gripa, Tajvan nastavlja sa svojim strategijama podsticanja građana da nose maske i drže socijalnu distancu, a takođe osnažuje pogranične karantinske mere, prevenciju u zajednicama i medicinsku pripravnost. Štaviše, aktivno sarađujemo sa domaćim i međunarodnim partnerima na pribavljanju vakcina i razvijanju optimalnih terapija i odgovarajuće dijagnostike, zajednički štiteći globalnu bezbednost javnog zdravlja.

Pandemija kovida-19 je dokazala da je Tajvan integralni deo globalne mreže javnog zdravlja i da Tajvanski model drugim zemljama može pomoći da se protiv pandemije bore. Radi boljeg oporavka, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji je Tajvan potreban. Od SZO i odgovarajućih partnera tražimo da priznaju dugotrajne doprinose

Tajvana globalnom javnom zdravlju, prevenciji bolesti i ljudsko pravo na zdravlje, i da čvrsto podrže inkluziju Tajvana u SZO. Sveobuhvatno učešće Tajvana na sastancima, u mehanizmima i aktivnostima SZO omogućilo bi nam da sa ostatkom sveta radimo na ostvarenju osnovnog ljudskog prava na zdravlje, kako je to zacrtano u Statutu SZO i viziji da se niko ne ostavi po strani, što su Ciljevi održivog razvoja UN.

* Autor je ministar zdravlja i socijalnih pitanja Republike Kine (Tajvan)

 

PROMO TEKST
close
Podržati inkluziju Tajvana u globalnu zdravstvenu mrežu 2

Prijavite se za
NJUZLETER

Svake subote u formi mejla biće Vam dostupan pregled nedelje koji za Vas biraju i komentarišu kolumnisti Danasa.

Vaša email adresa biće korišćena isključivo za potrebe slanja njuzletera u skladu sa Politikom privatnosti.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.