Pokret Navaljnog optužio Gugl i Epl da su popustili pred ucenama Kremlja 1foto:AP Photo/Michel Euler, File

Pokret ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru od januara, optužio je danas kompanije Gugl (Google) i Epl (Apple) da su popustile pred ucenama Kremlja uklanjanjem aplikacije koja omogućava organizovanje glasanja protiv stranke predsednika Vladimira Putina.

„Danas u 08.00 po ruskom vremenu, Gugl i Epl uklonili su našu aplikaciju Navaljni iz svojih prodavnica. Drugim rečima popustili su pred ucenama Kremlja“, objavio je na Telegramu Leonid Volkov, saradnik Navaljnog koji je u egzilu.

S obzirom da skoro nijednom protivniku Kremlja nije bilo dozvoljeno da se kandiduje na parlamentarnim izborima, opozicija je uspostavila strategiju „pametnog glasanja“ namenjenu da podrži kandidata koji je u najboljem položaju da porazi partiju na vlasti, Jedinstvenu Rusiju.

Aplikacija omogućava korisnicima da znaju za kog kandidata da glasaju u svojoj izbornoj jedinici. Ova strategija imala je ranije uspeha, posebno u Moskvi 2019.

Jutros aplikacija više nija bila dostupna u prodavnicama Gugla i Epla u Rusiji, navodi Frans pres.

Američki kompanije nisu se oglasile u vezi sa ovim tvrdnjama.

U Rusiji su danas počeli parlamentarni i lokalni izbori, otvaranjem prvih biračkih mesta na Dalekom istoku. Izbori će trajati tri dana, do 19. septembra, kako bi se ograničio rizik od epidemije korona virusa.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.