Pola Argentine živi u siromaštvu 1EPA-EFE/David Fernandez

Gotovo pola argentinskog stanovništva živelo je u siromaštvu u drugom tromesečju ove godine, što je nagli porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine, tvrde istraživači navodeći da je glavni krivac ekonomska kriza produbljena zbog pandemije.

Katolički univerzitet u Argentini (UCA) procenjuje da je stopa siromaštva krajem juna porasla između 46 i 47 odsto nakon meseci oštrih restriktivnih mera uvedenih radi suzbijanja širenja virusa korona. Stopa siromaštva porasla je na gotovo 41 odsto.

Podaci vladine službene statističke agencije Index, koja izveštava o siromaštvu na svakih šest meseci, pokazuju da je stopa siromaštva porasla na 40,9 odsto u prvih šest meseci 2020, što je rast u odnosu na 35,5 odsto u drugoj polovini prošle godine.

„Postoji više opšteg siromaštva. Svi smo malo siromašniji. Već smo bili prošle godine, ali sada sa većom nejednakošću“, kaže istraživač UCA-e Agustin Salvia. Za porast siromaštva on krivi gubitak 3,5 miliona radnih mesta. Sve više ljudi, kako navodi, žive sa 193 dolara mesečno. Salvia smatra da je mala verovatnoća da će stvari biti bolje u skoroj budućnosti, te je predvideo da će oko 45 odsto Argentinaca biti siromašno i krajem godine.

Argentinska privreda zabeležila je u drugom tromesečju rekordno smanjenje od 19,1 odsto u odnosu na godinu ranije jer je pandemija uništila proizvodnju i potražnju. Očekuje se da će u ovoj godini pasti 12 odsto, smatraju analitičari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari