Foto: Beta/AP/Rafael Yaghobzadeh

Ova objava data je u trenutku kada je francusko Minsitarstvo unutrašnjih poslova suočeno s nezadovoljstvom policijskih sindikata koji traže veća ulaganja u policiju posle njihovog delovanja u održavanju reda za vreme demonstracija žutih prsluka, a neki su čak i najavili svoje proteste za danas i sutra.

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će nagraditi policajce tokom posete jednoj jedinici, 3. decembra – dan posle velikih sukoba između demonstranata i policije u Parizu, trećeg vikenda protesta žutih prsluka. On nije tada rekao koliki bi to bio iznos.

Prema vladinom amandmanu koji će se razmatrati u parlamentu ova vanredna nagrada namenjena da pokaže zahvalnost dražave i obuhvata 111.000 žandarma mobilisanih tokom poslednjih šest nedelja krize.

Ukupan trošak ove mere procenjen je na 33 miliona evra, navodi se u amandmanu.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner rekao je da će o ovoj predviđenoj nagradi razgovarati s policijskim sindikatima danas popodne.

Vlada je takođe u drugom amandmanu predložila vanredno nagrađivanje od po 200 evra za oko 5.000 zaposlenih u policiji, na ime upravljanja i podrške nedavnim operacijama očuvanja i održavanja javnog reda tokom demonstracija.