Poljska i Bugarska pozivaju građane da hitno napuste Rusiju 1Foto: snapshot Youtube

Vlade Poljske i Bugarske pozivaju svoje državljane koji su još uvek u Rusiji da hitno napuste tu zemlju, prenosi Gardijan.

Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske je sinoć u saopštenju pozvalo državljane te zemlje da se „suzdrže od putovanja u Rusku Federaciju“ te savetuje bugarskim državljanima koji se nalaze u Rusiji da „razmotre mogućnost napuštanja zemlje što je pre moguće, koristeći trenutno dostupna prevozna sredstva“.

I poljsko ministarstvo spoljnih poslova poslalo je slično saopštenje, javljaju poljski mediji.

„U slučaju drastičnog pogoršanja bezbednosne situacije, zatvaranja granica ili drugih nepredviđenih okolnosti, evakuacija bi mogla biti značajno otežana ili čak nemoguća. Preporučamo poljskim državljanima koji su na teritoriju Rusije da napuste njen teritorij koristeći dostupna komercijalna ili privatna prevozna sredstva“, stoji u saopštenju.

Ruske vlasti, u međuvremenu, kažu da uspostavljaju kontrolne punktove na nekim ruskim granicama kako bi nasilno mobilisali ruske muškarce koji pokušavaju da izbegnu prisilnu mobilizaciju bežeći iz zemlje.

Ruski ministar unutrašnjih poslova za Severnu Osetiju-Alaniju Andrej Sergejev je na Telegramu napisao: “Priliv lakih vozila koja se kreću ka Gruziji se ozbiljno povećava“ a “mobilizacioni punkt vojnog registra biti raspoređen na kontrolnom punktu u bliskoj budućnost“.

Institut za proučavanje rata (ISV) je takođe objavio snimke društvenih medija na kojima se vidi ruska vojna vozila koja se kreću prema granici, kako se navodi, da bi uspostavili kontrolni punkt za mobilizaciju.

Rusko Ministarstvo odbrane je 27. septembra demantovalo glasine da su ruski zvaničnici zatražili od vlada Gruzije, Kazahstana i drugih država da nasilno izruče Ruse koji beže od mobilizacije nazad u Rusiju.

Kazahstanski ministar unutrašnjih poslova Marat Ahmetžanov rekao je novinarima da će Kazahstan izručiti samo muškarce koji su počinili zločin koji je takođe nezakonit u Kazahstanu i koji su stavljeni na međunarodnu poternicu, ali nije eksplicitno opovrgao te glasine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari