Polovina Poljaka smatra institucije EU preslabim u sporu oko vladavine prava 1Varšava Foto: Wikipedia

Gotovo polovina Poljaka (48 odsto) smatra da su institucije EU reagovale prekasno i suviše slabo na kršenje zakona EU od strane poljske vlade, pokazalo je novo istraživanje Instituta za javne poslove (ISP).

Istovremeno se samo 22 odsto ispitanika ne slaže sa tim stavom.

„Do sada akcije instutucija EU nisu imale jasan uticaj na vladu u Varšavi“, rekao je predsednik ISP i autor studije Jacek Kuharčuk.

Istraživanje je pokazalo i da mišljenje da je reakcija EU bila neadekvatna i slaba ne dele samo ispitanici iz redova glasača opozicije, već i polovina pristalica vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

Prema istraživanju, većina Poljaka podržava kontroverzni novi princip EU „novac u zamenu za vladavinu prava“ (61 prema 25 odsto) iako se toj ideji protivi 70 odsto glasača stranke PiS, preneo je Euraktiv Poljska.

Takođe, Poljaci više veruju institucijama EU nego nacionalnim. Poverenje u Sud pravde EU (49 odsto), Evropsku komisiju (46 odsto) i Evropski parlament (45 odsto) veće je nego u poljski Ustavni sud (21 odsto), vladu (19 odsto) i nacionalni parlament (16 odsto).

Međutim, poverenje u evropske institucije je manje među pristalicama PiS.

Istraživanje je pokazalo i da 55 odsto Poljaka veruje da je rizik od Polegzita (izlaska Poljske iz EU) realan.

Pri tome polovina ispitanika veruje da je odgovornost za krizu Varšava-Brisel na poljskoj vladi a samo petina za krizu krivi institucije EU.

Članstvo u EU i dalje podržava 82 odsto Poljaka a 60 odsto strahuje od negativnog uticaja Polegzita na ekonomiju, kvalitet života, bezbednost i stanje demokratije u zemlji.

Na hipotetičkom referendumu o članstvu u EU, 79 odsto ispitanika bi glasalo da Poljska ostane u Uniji a 13 odsto da izađe.

Među pristalicama vladajuće stranke Pravo i pravda Polegzit podržava 21 odsto ispitanika, pokazalo je istraživanje.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.