Pomoć Ukrajini: Devet miliona dolara samo od bitkoina 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Najmanje devet miliona dolara do sada je donirano ukrajinskim ratnim naporima putem anonimnih bitkoin donacija, ističu analitičari, a prenosi BBC.

Istraživači kompanije Elliptic, kompanije za analizu blokčejna, kažu da su ukrajinska vlada, nevladine organizacije i volonterske grupe prikupile novac oglašavajući svoje adrese bitkoin novčanika na mreži.

“Do sada je dato više od 4.000 donacija, pri čemu je jedan nepoznati donator poklonio bitkoin u vrednosti od tri miliona dolara nevladinoj organizaciji, dok je prosečna donacija 95 dolara”, navode BBC.

Zvanični Tviter nalog ukrajinske države pozvao je korisnike da „stanu uz narod Ukrajine“ i saopštio da prihvata donacije u obliku bitkoina, eterijuma i USDT kriptovaluta.

Takođe je objavio adrese za dva novčanika za kriptovalute i u roku od četiri sata prikupio više od 3,3 miliona dolara od donacija.

„Dok su neke kompanije za kraudfanding i plaćanja odbile da dozvole da se daju donacije grupama koje podržavaju ukrajinsku vojsku, kriptovalute su se pojavile kao moćna alternativa”, rekao je osnivač kompanije Elliptic Tom Robinson.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari