Pompeo upozorio Švajcarsku: Saradnjom sa Huavejom gubite privatnost 1Foto: EPA-EFE/LEX VAN LIESHOUT

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa poručila je saveznicima da ne koriste mobilnu tehnologiju i opremu nove generacije Huawei Technologies Co Ltd zbog zabrinutosti da bi to moglo da omogući Kini špijuniranje osetljivih komunikacija i podataka, prenosi Al Jazeera Balkans.

Huawei poriče da je, ili bi mogao biti, sredstvo za kinesku špijunažu.

„Švajcarci već dugo pridaju veliku važnost zaštiti svoje privatnosti“, rekao je Pompeo za novine Neue Zuercher.

„Ali ako koristite kinesku tehnologiju, svoje podatke dostavljate Komunističkoj partiji Kine. Nema privatnosti.“

Drugačiji put Švajcarske u odnosima s Kinom

U intervjuu objavljenom u utorak, Pompeo je pohvalio Švajarsku, koja je diplomatski posrednik između Sjedinjenih Američkih Država i Irana, kao zemlju s dubokom demokratskom tradicijom, vladavinom prava i sličnim pogledom na svet.

„Ali mi takođe radimo zajedno na važnim sigurnosnim pitanjima“, kazao je Pompeo o svojoj četvorodnevnoj poseti Švajcarskoj koji je završio u ponedeljak.

Švajcarski predsednik Uli Maurer sreo se s Trampom u Beloj kući prošlog meseca, a s kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu u aprilu.

Maurer je u Vašingtonu rekao da je Švajcarska izabrala drukčiji put u odnosima s Kinom, preferirajući zagovaranje svojih vrednosti direktno s Pekingom.

Poručio je kako je Švajcarska zabranila svim stranim kompanijama pružanje usluga za ključnu infrastrukturu, ali je Huawei bio prisutan na privatnom komercijalnom tržištu.

Očekuje se da će Tramp, koji je u službenoj poseti Londonu, zatražiti od premijerke Tereze Mej izuzeće Huaweija iz 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministar odbrane Ben Volas izjavio je da Britanija nije donela konačnu odluku o tome hoće li koristiti Huawei tehologiju.