Portparolka Navaljnog pozdravila ostavku ruskog diplomate Borisa Bondarova na mesto savetnika ruske misije u UN 1Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Portparolka zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, Kira Jarmiš, pozdravila je ostavku ruskog diplomate Borisa Bondarova na mesto savetnika ruske misije u UN u Ženevi, ocenivši da je „izgleda u celom Ministarstvu spoljnih poslova bio samo jedan pošten čovek“.

Jarmiš je na Tviteru objavila faksimil ostavke Bondareva i navelada je on napisao da aktuelno rusko Ministarstvo spoljnih poslova „nema veze s diplomatijom, već samo sa raspirivanjem rata, laži i mržnje“.

„Izgleda da je u celom Ministarstvu spoljnih poslova bio samo jedan pošten čovek“, navela je portparolka Navaljnog, koji je ranije ove godine osuđen na devet godina zatvora.

Ranije je Bondarev za BCC izjavio da je ostavku podneo zbog „snažnog neslaganja i neodobravanja“ onoga što „njegova vlada“ radni najmanje od februara ove godine, a lično ne želi da nadalje bude „u vezi sa tim“.

Rusija je agresiju na Ukrajinu počela 24. februara.

Mada je šokiran ruskom invazijom, Bondarev je rekao da ne veruje da je njegov stav široko rasprostranjen u Ministarstvu spoljnih poslova.

„Mislim da većina ljudi prati propagandu i ono što im nadređeni govore“, rekao je za BBC.

Dodao je da rad u ministarstvu podrazumeva hijerarhiju, „tако da morate poslušati ono što kaže pretpostavljeni“, s tim što je u dužem nizu godina svaki kritički pristup „uglavnom izbrisan iz ministarstva“.

Bondarov je ocenio da njegova ostavka verovatno neće promeniti stvari, ali „možda to bude jedna mala cigla u većem zidu koji bi na kraju bio izgrađen“.

Na pitanje da li veruje da će ga smatrati izdajnikom, rekao je: „Mislim da me već smatraju takvim“.

Ranije danas, Bodnarov je podneo ostavku zbog „krvavih, besmislenih i apsolutno bespotrebnih“ borbi u Ukrajini, što ga čini najvišim diplomatom u zemlji koji je prebegao zbog rata.

U tekstu ostavke istakao je da je tokom dvadesetogodišnje karijere video „različite zaokrete“” spoljne politike Rusije, „ali nikada se nije toliko stideo svoje zemlje kao 24. februara“, kada je počela „specijalna operacija demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine“, kako Kremlj naziva agresiju.

Ocenivši nivo „laži i neprofesionalizma“ u svom ministarstvu „katastrofalnim“, Bondarev je rekao da je rat Vladimira Putina „ne samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već, možda, i najteži zločin protiv naroda Rusije“, navodi BBC.

U martu je Anatolij Čubajs postao najistaknutiji zvaničnik Kremlja koji je demisionirao zbog rata. On je po podnošenju ostavke na poziciju Putinovog specijalnog izaslanika za odnose sa međunarodnim organizacijama za održivi razvoj napustio Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.