Poslanici Demokratskog fronta uz Medojevića 1Foto: Anadolu Agency (arhivska fotografija)

Poslanici Demokratskog fronta (DF) trećeg dana boravka u parlamentu ponavili su
poziv Vrhovnom državnom tužiocu (VDT) Ivici Stankovicu da što pre donese obavezujuće upustvo kako bi se sprečilo hapšenje lidera Pokreta za promene Nebojše Medojevića.

Medojeviću je ukinut imunitet pošto ga Specijalno tužilaštvo sumnjiči za pranje novca. Oni ponavljaju i da će ostati u Skupstini sve dok to bude potrebno.

Advokat Branislav Lutovac rekao je TV Vijesti da je ovakvo stanje neodrživo i da nije praksa da VDT izdaje obavezujuća uputstva o sprečavanju hapšenja osumnjičenih.

Lutovac kaže da političke tenzije treba izmestiti iz prava, a Medojević i njegovi branioci treba da daju sve od sebe da dokažu da ne postoji nijedan od pet zakonom propisanih uslova za određivanje pritvora.

„Bićemo u zgradi Skupštine, uz Nebojšu, sve dok to bude potrebno“, rekao je poslanik DF Slaven Radunović.

„Razumem da kod članova DF postoji neka bojazan o tzv. zloupotrebi prava, ali ovde nemaju mogućnosti, moraju pustiti institucije da odrade svoj posao. U ovom trenutku nema bojazni da će biti određen pritvor Medojeviću“, rekao je Lutovac.

Lutovac objašnjava da Medojević prvo, na poziv tužilaštva, treba da da izjavu, nakon čega mu može biti određeno zadržavanje od 72 sata, a onda tužilaštvo može tražiti od sudije za istragu pritvor, o čemu konačnu odluku donosi sud.

Iz DF ponavljaju poziv Vrhovnom tužiocu Ivici Stankovicu da izda obavezujuće upustvo, kako bi se sprečilo hapšenje Medojevića.

„Naravno da očekujemo da donese istu odluku kao u slučaju Kneževića i Mandića. Ako se to ne desi, mi ćemo da budemo ovde i da šaljemo iz Skupštine slike svijetu o kakvoj se
državi radi“, dodao je Radunović.

Policija je u petak pretresla Medojevićev stan i prostorije okreta za promene i odnela kompjutere i poslovnu dokumentaciju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.