Foto: FI/Jason Morrison

Optužnica je prethodno bila vraćena na doradu.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči nekadašnje čelnike Telekoma da su tokom privatizacije te kompanije zloupotrebili službeni položaj i nezakonito pribavili sebi i drugima 2,3 miliona evra.  Obradović i Ivanović ranije su negirali krivicu.

U okviru istrage o korupciji u slučaju privatizacije Telekoma osumnjičen je i vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, koji nije dostupan pravosudnim organima i koji se, kako sam tvrdi, nalazi u Londonu.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je nedavno kazao  da nema ni „udaljenih sumnji“ da je predsednik Crne Gore Milo Đukanović učestvovao u bilo kom krivičnom delu vezanom za Telekom.

On je naveo da je u predmetu „Telekom“ istraga obustavljena u odnosu na advokatsku kancelariju Ane Đukanović, sestre Mila Đukanovića, jer je ustanovljeno da je pružala konsultantske usluge koje je naplatila 580.000 evra.

Afera Telekom pokrenuta je pre nekoliko godina, kada je američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) tvrdila da je prilikom prodaje te državne kompanije Mađar Telekomu, 2005. godine, bilo korupcije.

SEC je utvrdio da je Mađar Telekom podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra.

Iz dokumenata suda u Njujorku proizilazi da SEC tvrdi da je advokatica Ana Đukanović, sestra tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića, primila mito u ime aktuelnog predsednika države. Đukanovići su kategorično negirali te optužbe.

Povezani tekstovi